Знаци урушавања америчке хегемоније

Политика0

Колумниста часописа „Нешенал интерест“ Марк Кац навео је знаке да је америчкој хегемонији на планети дошао крај.

Колумниста часописа „Нешенал интерест“ Марк Кац навео је знаке да је америчкој хегемонији на планети дошао крај.

Према његовим речима, у ери биполарног система међународних односа у свету међусобно две су се такмичиле велике силе – СССР и САД. Распадом Совјетског Савеза и блока социјалистичких земаља чинило се да су Сједињене Америчке Државе постале једина доминантна сила на Земљи, али изазови с почетка 21. века ову тезу подвргавају сумњи, пише аутор.

По његовом мишљењу, следећи догађаји сведоче о крају хегемоније Вашингтона:

 

  1. Америка није успела да победи у великим и дугим војним операцијама у Авганистану и Ираку.
  2. Сједињене Америчке Државе су слабо одговориле Русији због догађаја из 2008. у Грузији и 2014. у Украјини.
  3. Вашингтон је препустио иницијативу Москви, Техерану и Анкари у решавању сукоба на Блиском истоку – у Сирији и Јемену, и на северу Африке – у Либији.
  4. САД нису успеле да спрече Кину да повећа своју моћ, потврди доминацију у Источном кинеском и Јужном кинеском мору, као и да прошири свој утицај захваљујући економској иницијативи „Један појас, један пут“.
  5. Америка је неуспешно покушавала да се приближи својим противницима (Доналд Трамп је то желео да уради са Северном Корејом, па чак и са Ираном). Осим тога, Вашингтон није успео да одврати своје савезнике од сарадње са ривалима.

Кац је напоменуо да повлачење Оружаних снага САД из Авганистана, као и планирани излазак из Ирака крајем 2021. године представљају најновије знаке да се униполарни свет предвођен Сједињеним Америчким Државама (ако је икада и постојао) ближи крају.

Међу стручњацима нема консензуса о томе какав ће светски поредак бити у будућности, додаје аутор.

Неки сматрају да би Кина могла постати следећа доминантна сила, други су уверени да ће свет поново постати биполарни – са центрима у Пекингу и Вашингтону. Међутим, у овом систему могла би постојати и трећа сила способна да балансира између Кине и Сједињених Америчких Држава – Русија, закључује се у чланку.

* * *