Због пакта Путина и Ердогана, САД спрема хаос на Балкану

Политика0

Београд – „Америка ће изазвати хаос на Балкану због новог савеза руског председника Владимира Путина и турског лидера Реџепа Тајипа Ердогана“ упозоравају руски медији.
Они тврде да САД неће дозволити наставак радова на гасоводу „Турски ток“, којим би руски гас долазио до европских земља, па неће презати чак ни од изазивања нереда у државама на његовој траси, а то су Грчка, Македонија и Србија.
Руски медији пишу да је Вашингтон одахнуо након што је Турска оборила руски „сухој“ над Сиријом и Путин прекинуо све везе с Анкаром. Међутим, помирење две земље и договор о наставку пројекта „Турски ток“ представљају нову опасност по цео Балкан.
Вашингтон гура своје пројекте
Балкан може живети у миру само ако Београд, Атина и Скопље одустану од партнерства с Москвом и у потпуности се окрену Вашингтону
„Америка одавно гура пројекат „Трансјадранског гасовода“ (ТАП), којим у Европу треба да стигне азербејџански гас. Иако Вашингтон у томе нема удела, већ је у питању заједнички пројекат компанија из Британије, Азербејџана, Италије, Белгије, Шпаније и Швајцарске, САД желе да прогурају тај гасовод како би изоловале Русију. То оставља простора и да Америка продаје Европи свој течни гас, што је већ почела да ради“, наводе руски медији.
Они подсећају да је Вашингтон изазвао хаос на Балкану прошле године како би зауставио пројекат „Турски ток“, те да то може да се очекује и сада.
„Чим су у априлу 2015. „Гаспром“ и Турска потписали споразум о пројекту и изјавили да ће гасовод бити оперативан крајем 2016, то је администрацији Барака Обаме био знак да мора да делује. Истог дана почели су невиђени притисци на презадужену Грчку, а македонска опозиција волшебно је добила транскрипте чак 20.000 прислушкиваних државних разговора, што је изазвало велике протесте и нереде „, подсећају руски медији.
Умало рат у Македонији
Американци се ту нису зауставили, већ су умало изазвали и рат у Македонији. То се протумачило као упозорење Београду, који је тада као и Скопље био заинтересован за руски гас, да Србију чека иста судбина.
Америка одавно гура пројекат „Трансјадранског гасовода“ (ТАП), којим у Европу треба да стигне азербејџански гас
„Албански терористи с Косова 9. маја извели су крвави напад у Куманову, који умало није прерастао у грађански рат. Било је јасно да су то извеле САД. Обама је претходно у Скопље послао новог амбасадора Џесија Бејлија, а за услугу косовских Албанаца није требало ни да моли, јер се подразумева да је Приштина амерички дужник. Тај конфликт лако је могао да се прелије на регион и био је својеврсна претња свим земљама Балкана, која се исплатила. Након тога Грчка је ушла у пројект ТАП, а очекује се да нова македонска влада то исто уради“, објашњава московска штампа.
Конфликт на Балкану неминован
Медији зато сматрају да ће Бела кућа и овог пута учинити све шта треба само да би смањила руски утицај у Србији, Мекедонији и Грчкој.
„Балкан може живети у миру само ако Београд одустане од партнерства с Москвом и у потпуности се окрене Вашингтону. Мир ће бити и ако Грчка одбије побуде Москве и залупи врата краку руско-турског гасовода. Једнако тако је довољно да власти нестабилне Македоније посете америчку амбасаду и закуну се на вечну верност Вашингтону“, закључују руски медији.
Од конфликта на Балкану због савеза Путина и Ердогана страхује и српски спољнополитички аналитичар Бошко Јакшић. Он за Информер истиче да се промена односа између Русије и Турске мора одразити на наше просторе.
„Ово је прилика да и Русија и Турска прошире свој утицај на Балкан, што им је одавно нескривена жеља. Међутим, ширење њиховог утицаја сигурно ће покушати да спречи Америка, па је стога конфликт неминован“, сматра Јакшић.

ИЗВОР: Инфомер/vaseljenska.com

Фото: Ројтерс

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.