Величају Степинца усред ЕУ

Политика0

Брисел – Европски парламент организује данас и сутра изложбу и конференцију посвећену хрватском кардиналу Алојзију Степинцу. Главни организатор је хрватска посланица Маријана Петир, у сарадњи са Канцеларијом за културна добра Загребачке надбискупије и Хрватским свеучилиштем, а под покровитељством Европске народне партије. Изложбу ће отворити потпредседница ЕП Меирен Мекгинис, уз присуство загребачког бискупа Ивана Шашка.
„Организација оваквих скупова је у домену посланичких група“, одговорио је портпарол ЕП Гедиминас Вилкас на питање „Новости“ да прокоментарише како је дошло до тога да буду приређени ова изложба и конференција.
Европски народњаци су све пребацили на хрватску посланицу.
„Немамо ништа с овим догађајем. Посланици су слободни да организују шта желе, по својој слободној вољи, и да притом користе лого наше групе“, каже за „Новости“ шеф службе за комуникације Европске народне партије Педро Лопез де Пабло.
Произилази, тако, да у ЕП може да прође све и свако, без икакве контроле.
„И раније нам се дешавало, не само у нашој, већ и у осталим посланичким групама, да поједини догађаји изазову велику контроверзу, па и проблеме. Ми смо ту немоћни. Као што знате, у ЕП су представници најразличитијих странака и опредељења“, додаје Де Пабло.
У најави је на званичном сајту Петирове између осталог истакнуто да се изложба организује „у ишчкивању канонизације једног од највећих сведока вере нашег времена, изузетног човека и омиљеног хрватског блаженика Алојзија Степинца“ и да ће њоме бити представљени „лик, живот и дело тог истинског бисера Католичке цркве и хрватског народа.“
У склопу изложбе, која се отвара вечерас у 18.30, биће приказани Степинчеве фотографије и цитати, као и три његове скулптуре, гипсана посмртна маска и четири медаље.
Дан после изложбе, у сарадњи с Радном групом Европске народне странке за међукултурни и религијски дијалог биће одржана и конференција „о важности надбискупа Степинца и његовог деловања за разумевање данашње Европе, о Степинчевом спасавању деце и деловању за време Другог светског рата.“
Велике речи Маријане Петир
У најави догађаја, на сајту Петирове, уз лого Европске народне партије, пише између осталог да је једна од главних одредница живота Алојзија Степинца „била раскош његове хуманости, која се огледала у подизању гласа против сваке неправде те у конкретној помоћи најслабијима, најрањивијима и најугроженијима – свима који су били потребни његова близина и помоћ, независно од њиховог пола, доби, расе, народности и вере…“

ИЗВОР: Новости
Фото: Вести

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.