Ускликнимо с љубављу Светитељу Сави (ВИДЕО)

Друштво0

У Црној Гори, Србији и Републици Српској данас се обиљежава Савиндан, празник Светог Саве, заштитника српских школа.

Свети Сава биће обиљежен пригодним академијама и приредбама, у знак сјећања на великог српског просветитеља и утемељивача образовања, првог српског архиепископа, законописца.

Растко Немањић је у Никеји је 1219. од византијског цара Теодора Ласкариса и васељенског патријарха Манојла и Харитопула издејствовао аутокефалност (самосталност) српске цркве и српску архиепископију, за чије је средиште одредио манастир Жичу.

Принц Растко, чије је монашко име Сава, живио је од 1169. године (по другим подацима рођен је 1175. године), до 1236. године и био је најмлађи син српског жупана Стефана Немање.

Он и његов отац су из манастира Хиландар на Светој Гори, који су основали крајем 12. века, управљали српском државом.
Hram-Sveti-Sava-Beograd

У Хиландару је 1198. године основао прву болницу, а у манастиру Студеници, као прву у Србији, десетак година касније.

Свети Сава је преводио Хипократа и Галена и прикупљао средњовековне медицинске записе, од којих је настао „Хиландарски медицински кодекс“.

Био је необично вешт и у државно-дипломатским пословима, 1208. године у манастиру Студеница над очевим телом, које је пренио са Свете Горе, измирио је своју завађену браћу Вукана и Стефана Немањиће.

Преминуо је у тадашњој бугарској престоници Трнову 25. јануара 1236. године, на повратку из ходочашћа у Јерусалим, после једне дипломатске мисије за Бугарску архиепископију.

Према записима из тог времена, глас о смрти Растка Немањића стигао је у Србију два дана касније, 27. јануара.

Његове мошти су из Трнова пренете и сахрањене у манастиру Милешева 6. маја 1237. године. Мошти је спалио Синан Паша 1594. године на Врачару. На том мјесту налази се се спомен храм посвећен Светом Сави.

ИЗВОР: in4s.net

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.