Упрпило се 30 „водећих интелектуалаца“ Запада – тврде да је либерализам у највећој опасности од 1930.

УВЕРЕНИ СУ ДА СУ ЕВРОПИ СМРТНА ПРЕТЊА – НАЦИОНАЛИЗМИ, ИДЕНТИТЕТИ И – ПУТИНОВА РУСИЈА

  • Kонцепт манифеста урадио je `француски филозоф` Бернар-Анри Леви, a међу потписницима су америчка новинарка Ен Апелбаум, британски писци Јен Макјуенн и Салман Рушди, историчар Сајмон Шама и добитници Нобелове награде Светлана Алексиевич, Херта Миллер, Орхан Памук и Елфрида Јелинек
  • Ово је могла да закључи само група која је унутар либерализма на позицијама његове (кинеске) „културне револуције: „Европа – остављена иза Ла Манша и Атлантика од своја два највећа савезника, који су је у прошлом веку два пута спасавали од самоубиства – рањива је пред све отворенијим манипулацијама господара Кремља и распада се као идеја, воља и лик пред нашим очима“

ОСЕЋАЈУ белосветски либерали-глобалисти да им гори под ногама иако су протеклих деценија углавном стајали на коре `банана` за којима су сами посезали.

Како преноси британски дневни лист The Guardian, 30 либерала са познатим именима – које лист назива „водећим интелектуалцима“ – потписали су манифест у којем упозоравају да се либералне вредности у Европи суочавају са претњом „какве није било од 1930“.

А ко је, по њеиховом уверењу, крив?  Пораст „националнистичких расположења“.

Није ни чудо што су овако инвентивни с обзиром на то да је концепт манифеста урадио `француски филозоф` Бернар-Анри Леви. Јер, у шта би неко такав упро прстом?!

Међу потписницима манифеста су, иначе, америчка новинарка Ен Апелбаум, британски писци Јен Макјуенн и Салман Рушди, историчар Сајмон Шама и добитници Нобелове награде Светлана Алексиевич, Херта Миллер, Орхан Памук и Елфрида Јелинек.

У њиховој писанији се – очекивано – тврди да се морају бранити идеје која оличавају Европу јер ће је, у супротном, преплавити таласи популизма.

Леви би да за ово цех не плате ни он ни либерализам!

Потписници не крију да им се нимало не свиђа што је у току „захуктала офанзива национализма и идентитарности“. А још мање то што им или-или изгледа овако:

„Морамо изнова у себи оживети дух политичке активности или се помирити да ће нас одбојности и мржња обмотати и прогутати“.

Ево,признају да им није лако, да су се упрпили. Чак би то што су се упрпили да претворе у поене за себе. А за то – као и досад – користе велике речи које би волели да и даље остану под њиховом неприкосновеном контролом и да буду батина у њиховим рукама.

Тврде да је почела „нова борба за цивилизацију до које долази након победе над фашизмом и пада Берлинског зида“

„Популистички покрет“ називају „рушилачким“, а његову победу на скорим изборима за Европски парламент унапред називају „срамотом за све који још верују у наслеђе Еразма Ротердамског, Дантеа, Гетеа и Коменског“.

Ево њиховог завршног ударца који апсолутно личи на Левија и остале потписнике:

„Европа – остављена иза Ла Манша и Атлантика од своја два највећа савезника, који су је у прошлом веку два пута спасавали од самоубиства – рањива је пред све отворенијим манипулацијама господара Кремља и распада се као идеја, воља и лик пред нашим очима“.

Ови би да стоје на раменима Еразма, Дантеа и Гетеа и не пада им да признају да су у Европа и либерализам у проблемима због њих.

Само, доћи ће и то на ред.

http://fakti.org/quo-vadis-orbi/uprpilo-se-30-vodecih-intelektualaca-zapada-tvrde-da-je-liberalizam-u-najvecoj-opasnosti-od-1930

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.