UDRUŽENI U MRŽNJI PROTIV SRBIJE: Milo Đukanović kod Milanovića bez dokaza napadao Beograd i Rusiju

Политика0

Jurica Kerbler – Stalni Dopisnik iz Zagreba

16. 09. 2021. u 14:17

CRNOGORSKI predsednik Milo Đukanović, koji je nakon događaja u toj zemlji ekspresno doputovao u Zagreb, nakon razgovora sa Zoranom Milanovićem rekao je da je „Cetinje pokazalo da Crna Gora nema vladu koja štiti nacionalne interese“.

УДРУЖЕНИ У МРЖЊИ ПРОТИВ СРБИЈЕ: Мило Ђукановић код Милановића без доказа нападао Београд и Русију

Foto: EPA/Antonio Bat

– Vreme je naš saveznik, a građanski i sekularni identitet Crne Gore je napadnut servilnoću aktualne vlade pred centrima velikodržavnog idealizma u Beogradu – tvrdi Đukanović.

Hrvatski je predsednik objasnio da je razlog hitnom pozivu Đukanoviću da dođe u zvaničnu posetu Hrvatskoj ”podrška Crnoj Gori”, podsetivši na događaj iz 1997. godine kada je crnogorska policija zaustavila prosvednike koji su krenuli prema naselju katoličkih Albanaca u Tuzli.

– To je bio trenutak kada sam znao da je Crna gora postala ‘nešto drugo’ – tvrdi Milanović.

Ocenio je da Srbija koja pregovara sa Evropskom unijom nema jasan princip za ulazak, a da je pitanje za milion evra kako tretirati region, kao celinu ili svaku pojedinu državu.

Milanović se zauzima da Crna Gora, Albanija i Severna Mekedonija imaju preferencijalni tretman, a sam će svojim kolegama iz Evrope ukazati na probleme u Crnoj Gori.

– U tom duhu i sa tom namerom danas je Đukanović u Zagrebu – ocenio je Milanović, uz konstataciju da se Hrvatska zauzima za modernu, građansku i otvorenu Crnu Goru.

Na novinarsko pitanje da li je poziv Đukanopviću i poruka Beogradu Milanović je potvrdno odgovorio, dok je Đukanović bez dokaza optužio Rusiju da se umešala u događaje u regionu.

– Rusija na prostoru Zapadnog Balkana deluje radi plasmana geopolitičkih interesa. Poruke koje dobivamo iz Moskve su da naše članstvu u NATO-u nije dobar geopolitički izbor. Već sam rekao da nema alternative vuroatlantskoj budućnosti.

Zatražio je od Hrvatske da probudi pomalo uspavanu pažnju Evrope prema regionu i Crnoj Gori, a Milanović je reagovao da sve države moraju pre svega da budu okrenute same sebi.

– Bavite se sobom, to je moja poruka, a Brisel da, ali u onoj meri u kojoj želite da budete članica EU. To što nema rata nema razloga i da Evropa drži oči zatvorenima.

Za Milanovića ”svako treći” kada je reč o Crnoj Gori, bio to Beograd, Moskva ili Brisel je višak.

Hrvatski je predsednik detaljno govorio o pozivu Đukanoviću da dođe što pre i konstatovao da je poziv usledeo ”nakon ovih čudnih i nezgodnih događaja na Cetinju ovih dana”.

– Do poseta je trebalo ionako doći, ali su ga događaji ubrzali – rekao je šef hrvatske države, a Hrvatska je želela dati otvorenu podršku Crnoj Gori.

Milo Đukanović je u Zagrebu konstatovao da se sa Zapadnog Balkana ponovo šalju retrogradne političke poruke kako je vreme za ostvarivanje ciljeva iz devedesetih godina prošlog veka.

– Opet se plasira iluzija da na Zapadnom Balkanu nije moguća multietnička demokratija i da je vreme za stvaranje uvećanih nacionalno i verski homogenih država. I u ovim situacijama i nakon njih Crna Gora je odlučna da ostane građanska država – poručio je Đukanović, koji će se sa Milanovićem družiti i na Brionima.