УДАРНА ВЕСТ – КАДА ПРЕДАЈЕШ КОСОВО ОВО ТИ СЕ ДОГОДИ: Бошњачко национално веће тражи референдум и потпуно одвајање од Србије – СВЕ ДОГОВОРЕНО

Политика0

Бошњачко национално веће, иза којег стоји Сулејман Угљанин, захтева успостављање специјалног статуса за Рашку (Санџак), позивајући се како је то одлучено још 1992. године на Мировној конференцији у Лондону на којој је БНВС учествовало како раноправни члан. Зато хоће да распишу референдум и потпуно се одвоје од Србије.
БНВС тврди да је специјални статус за Рашку био је основа за разговоре на Мировној конференцији у Женеви између представника БНВС и представника Мировне конференције 16. и 17. септембра 1992. године, као и да је о томе опет разговарано у Женеви 18. и 19. фебруара 1993. године када је БНВС примили коопредседници Мировне конференције Сајрус Венс и Лорд Дејвид Овен.

Угљанин и његов тим наглашавају да је тада закључено да БНВС конкретизује и правно уобличи став о специјалном статусу примењен на Рашку који је усвојен као основ за даље преговоре.

БНВС је на основу овог договора и проведене јавне расправе експертска група БНВС приступила изради Меморандума о успостављању специјалног статуса за Рашку чији је коначни текст усвојило БНВС 06. јуна 1993. године у Новом Пазару.

Бошњачко национално веће, као највише политичко и представничко тело Бошњака, позвало је све друштвено-политичке факторе у Рашки да прихвате специјални статус за Рашку као заједнички концепт за решавање статуса бошњачког народа и статуса регије Рашке и истичу како је успостављање специјалног статуса за Рашку оптимално решење за бошњачки народ који је аутохтон на простору Рашке.

(Информер)

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.