Тексас разматра референдум о напуштању САД 2018. године

Друштво0

Док је британско „НЕ“ Европској Унији шокирало чак и неке „Брегзит“ присталице, Тексашки национални покрет је уверен да ће Тексас гласати за независност 2018. године. Од гувернера Тексаса, Грег Абота је затражено да одговори на овај, „Тегзит“ захтев.

Последња држава која се отцепила од САД био је Тексас пре 155 година, али историја се понавља с времена на време. То време је сада, или барем ће бити у 2018, ако Национални покрет Тексаса добије своју прилику.

„Победа „Брегзита“ отвара врата „Трегзиту“ и говори о томе да је могуће имати „одрасли“ разговор о независности, те дозволити народу да имају последњу реч“, рекао је Данијел Милер, председник Националног покрета Тексаса.

Teksas

Потписи 261,231 особе на сајту покрета за отцепљење као и сами позиви Покрета, врше притисак на Абота како би се омогућило гласање о независности Тексаса и отцепљење од САД и „огромне савезне бирократије.“

Да се ово питање нађе на референдусмком листићу прошле године, као и у време победе Брегзита долази прекасно, јер је прекасно за подршку, али циљ Националног покрета Тексаса је да се 2018. године на референдуму бирачи изјасне о напуштању САД.

„Држава „усамљена звезда“ је 28. држава која је у Унију ступила 1845. године, након девет година проведених као независна република. И на основу данашње економије Тексаса од 1.6 билиона долара, ако постане независна држава, биће међу 10 најбољих економија у свету“, каже Милер.

Национални покрет Тексаса има 208,643 „лајкова“ на Фејсбуку, у поређењу са 132,057 Демократске странке Тексаса. Друга слична Фејсбик страница нема ни ублизо толико следбеника.

И Тексас није једини када је у питању следећи пример „Брегзита“.

„Намера нам је да имамо такав процес овде у Калифорнији, стављањем на листић такво референдумко питање о независности, тако да би народ могао да оствари своје право на самоопредељење и гласа да напусти или остане део америчке уније,“ рекао је Луј Маринели, председник „Да“ Калифорнијске кампање за независност.

Много пре него што је „Бргезит“ озбиљно разматран, 2014. године је утврђено да је 23.9 одсто Американаца било позитивно опредељено према идеји да њихова држава напусти у САД.

ИЗВОР: РТ/vostok.rs

Фото: © Tim Sharp / Reuters

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.