Стаматовић: Јединствени меморијал са именима свих српских жртава геноцида у 20. веку!

Политика0

Не доводећи у питање потребу да се у Београду гради и изгради споменик српским херојима са Кошара изгинулима у НАТО агресији 1999. године, као и меморијално обележје за све Јевреје, Србе и Роме, побијене за време немачке окупације, на Старом сајмишту, поново апелујемо на председника Републике и в.д.председника Владе да, на овим питањима која се тичу нашег колективног идентитета и пијетета према невиним жртвама, престану да, по идеолошкој, политичкој и ситношићарџијској страначкој основи, деле грађане Србије и цео српски народ, изјавио је предсједник Иницијативног одбора странке Здрава Србија (ЗС) Милан Стаматовић, поводом најновијег покушаја склањања у сјенку скоро акламативног захтјева српске јавности, националних институција и политичких организација да се коначно приступи реализацији националног и државног пројекта изградње Меморијалног центра српских жртава геноцида у 20. веку.

„Нечасно је и неморално према прецима и потомцима, жмурити над чињеницом да су, током прошлог столећа, од Балканских и Великог рата, преко Другог светског и ратова током деведесетих година, за ову земљу и очување српског националног бића положили животе милиони припадника српског народа.

Наша је дужност да, на једном месту, на нашем ‘Зиду плача’, урежемо имена свих тих хероја, жртава и мученика, да се, попут јеврејског народа, макар, овако, симболично одужимо тим страдалницима,“ изјавио је први човјек Здраве Србије, наглашавајући да је најлогичније да се овај меморијално-едукативни комплекс гради негдје уз саму „кичму српског народа, ријеку Дрину, тамо гдје се додирују Западна Србија и Источна Република Српска“.

Стаматовић је поновио да, као представник локалне самоуправе у Чајетини, има мандат својих Златибораца да понуди сваку помоћ, па евентуално и грађевинску парцелу, за реализацију пројекта оваквог јединственог националног меморијала.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.