Српски „Ноћни вукови“: Опраштамо, али не заборављамо

Друштво0

Благодатни огањ, пламен са Христовог гроба у Јерусалиму, другу годину заредом дочекали су верници у Косовској Митровици, Пећкој Патријаршији, манастирима Високи Дечани и Бањска, на северу Косова и Метохије, као и у Сопоћанима.

Од тренутка када је изнет из зграде београдског аеродрома, на путовању до манастира Српске православне цркве, широм Србије Благодатни огањ, уз специјалну дозволу црквених великодостојника, прате и припадници српског огранка руског мото-клуба „Ноћни вукови“, пише Спутњик.

Разговор са једним од њих екипа Спутњика забележила је у Руском дому и Руској цркви у Београду:

sasa-savic-predsednik-nocnih-vukova-srbija
„Зовем се Саша Савић, председник сам српског огранка руског мото-клуба „Ноћни вукови“. У Београду смо се окупили на Велику суботу, да по други пут дочекамо Благодатни огањ из Јерусалима. Овај обичај има јаку симболику и надамо се да ће код нас да прерасте у традицију. За нас је то велики празник овде у Србији а захваљујући нашој браћи из Русије, омогућено нам је да се заједно радујемо“, казао је Савић додајући да је у Београд стигао из Ниша, наглашавајући да је то учинио само једним поводом, да дочека Благодатни огањ и да присуствује предаји, како каже, тог пламена Руској цркви.

Према речима Савића, после литургије, поново на мотор, па назад за Ниш!

„Дошло нас је двадесетак, углавном из централне Србије, Војводине и Републике Српске. Неки су допутовали моторима, неки аутомобилима, али ето, ту смо, добили смо прошле године благослов да пратимо Благодатни огањ с аеродрома до Храма Светог Саве, и од тада бисмо искрено желели, хришћански, да занавек, што би се рекло, учествујемо у тој манифестацији. То нам је једна од највећих жеља„, казао је он.

srpski-nocni-vukovi
Иначе, прича Савић, је путовао у Москву до сада шест, седам пута мотором, како каже, три-четири пута је ишао за Севастопољ, Новоросијск… Волгоград, односно Стаљинград а био је и на прослави 70 година Стаљинградске битке.

„У просеку годишње пређем од 26 до 36 хиљада километара на путовањима, заједно са својом браћом. Бавимо се ширењем наше идеологије — православља и словенског јединства. Желимо нешто што политика никада није успела, да спојимо сав словенски народ, и покажемо људима да то зближавање није уопште тако тешко као што понекад људи мисле“, истако је он додајући да су занимања чланова групе различита.

„Има нас од физикалца, преко механичара, до доктора наука, лекара, свештеника, људи који се баве спортом, ветерана… Разног смо кова. Углавном смо сви прошли оно најгоре, и из тих лоших искустава извукли смо жељу да омладину научимо да не иде тим путем… Да гледају да што више избегавају зло које нам се намеће кроз телевизију, музику“, казао је он.

Један је клуб — Ноћни вукови, Русија, истиче Савић, остало су, како каже, све огранци — у Србији, Републици Српској, Белорусији, Украјини, Новорусији, Донбасу, на Криму, у Македонији, у Бугарској, Румунији, Црној Гори.

nocni-vukovi-1
„Идеологија је једна, један је вођа, један је председник. Не делимо се, следимо Александра Залдостанова Хирурга! Захваљујући томе, стално смо у контакту с нашом браћом у Русији. Сви за једног, један за све, брат за брата, и у добру и у злу“, објаснио је председник Ноћних вукова из Србије.

„Желимо да будемо своји. Да поштујемо своју веру, народ, традицију и обичаје, и да љубимо ближње своје. Ја, поред Србије, имам Русију и словенски православни народ. Није да не волим ове окупаторе који су нам нанели зло, него не могу да им опростим. Али ево, на данашњи дан, хришћански је праштати… Опростићу им, али нећу никад да им заборавим“, поручио је Савић.

ИЗВОР: in4s.net

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.