Spomenik obješenim u Sarajevu

20 маја, 2020 Ваш глас0

Spomenik se nalazi u dijelu grada poznatom kao Marijin Dvor. Taj dio grada je dobio ime po zgradi koju je Avgust Braun, proizvođač cigle, darovao svojoj suprugi Mariji.

U obliku je kocke i trebalo bi pitati dizajnera zbog čega ima baš taj oblik, a ne neki drugi. U noći 27. na 28. mart  1945. godine pred sami kraj rata, Maks Luburić je naredio da se objesi 55 građana Sarajeva. Formulacija “građana Sarajeva” je zvanična i često upotrebljavana, ali bi bilo jako interesantno doznati o kojem se narodu radi. Pošto je teško zamislivo da je u ND Hrvatska proganjala svoje Hrvate, kao i da je bilo nekih Hrvata koji su radili protiv svoje države koju su napokon dobili.

Jugoslaviju je napravila srbska dinastija Karađorđević, a NDH je proganjala isključivo Srbe, Jevreje i Cigane (to su zvanični nazivi tih naroda u to vrijeme), što je bilo i objavljivano u okviru rasnih zakona u tadašnjem službenom listu, a tek nakon toga komuniste, svih vjera i boja. U progonu komunista su im se pridružila i vojska kraljevine Jugoslavije koja nije pristala na kapitulaciju, ali se nije ni borila protiv okupatora, nego protiv komunista.

Na ovoj kocki se stoga sasvim slobodno može tvrditi da su svi pobijeni billi Srbi raznih vjera. Takođe bi bilo jako interesantno doznati i kojih sve nacija su bile te ustaše koje se spominju na spomeniku. Nisu svi Hrvati ustaše, bilo je i domobrana, ali su sve ustaše bile Hrvati pri čemu je bilo i dosta pripadnika islamske vjere i smatrani su Hrvatima muslimanima.

Primjetan je trend da se svi zločini nad Srbima definišu kao stradanje, pogibija, vješanje, ali ne kao ubijanje, i to su obično radili nekakvi fašisti, ustaše, neprijatelji, zločinci i sl., a nikada se ne navodi nacija tih ubica, dok se na drugoj strani obavezno spominju Srbi kao ubice nevinih civila. Pratite malo tekstove spomenika i primjetićete taj trend.

md spomenik1

md spomenik2

md spomenik3

md spomenik4

md spomenik5

md spomenik6

A na ovom spomeniku se nije zaobilazilo spominjanje pripadnosti narodu iako na mnogim spomenicima ovog tipa nisu ni u Haškom tribunalu uspjeli da utvrde ko je tačno izvršilac određenog nedjela.

md spomenik7

Ono što je takođe interesantno je da čak i mnogi sami srbski mediji često govore o srbskom stradanju kao da se radilo o saobraćajnim nesrećama, a ne ubistvima. Stoga je potrebno radi istovjetnog pristupa koje jedino može dovesti do mira i suživota u okviru istog državnog okvira, da se ovom problemu pristupa na istovjetan način. Ne može u ratovima za koje uvijek trebaju dvije strane i obje strane ratuju, da su neki stradali, a drugi da su ubijeni. Ili su svi ubijani ili su stradavali. U jednoj državi, ako misli da opstane mora se koristiti ista terminologija, onaj ko je protiv toga, taj je protiv suživota i radi direktno protiv zajedničke države.

Zapadni Srbi