Смех осваја Ивањицу

Друштво0

Следећи викенд у Ивањици поново ће бити у знаку фестивала који слави нашег великог комедиографа. Пре „Нушићијаде“, са овим местом у западној Србији Бен Акибу је спајала једино претња његове чувене министарке зету Чеди: „Виђен си за Ивањицу“. На неки начин та Живкина реченица је протеклих седам година и лајтмотив смотре, коју је минулог лета посетило чак 55.000 људи.

И овај пут за Ивањицу је „виђен“ богат програм: концерти класичне и популарне музике, плесне представе, изложбе, кабареи, стендап комичари, трибине, књижевни сусрет (први пут ће бити представљен и концепт „живе библиотеке“), али и две позоришне премијере. У фестивалској продукцији, ново, ангажовано тумачење Нушићевог „Сумњивог лица“ у извођењу младих глумаца, на сцену су поставили Војислав Арсић и Јелена Богавац.

– Прави начин да се одужимо Нушићу је да се и ми критички односимо према друштву, да покушамо да схватимо зашто се од његовог времена до данас ништа није променило – објаснио је Арсић, у београдском Миксер хаусу, који је уз Центар Е8, копродуцент овог пројекта.

– Уопште није смешно што и даље живимо оно о чему је Нушић писао.

Део представе „Генерална проба Нушића“ (продукција „Три за грош“ и „Театрик“), која говори о глумцима који припремају „Госпођу министарку“, у четвртак су извели протагоности Миљан Прљета и Бојана Тушуп. Координатор фестивала Вера Јовановић најавила је да ће у почаст недавно преминулог глумца и управника позоришта „Бошко Буха“ бити изведена и представа овог театра „Мајстори, мајстори.“

Обележавајући 110 година откако је саграђен камени мост у овом граду, организатори су за тему смотре одредили „премошћавање“, које се као црвена нит провлачи кроз читав програм и повезује „Нушићијаду“. Домаћин ће као и увек бити сам Нушић, у тумачењу глумца Позоришта на Теразијама, Милана Милосављевића. Њему ће градоначелник Владимир Бојановић, симболично на три дана предати кључеве вароши. Биће одржан и већ устаљени шаљиви фудбалски турнир „Више од игре“, на коме ове године учествује и „уметничка репрезентација“. Смотру затвара традиционална костимирана поворка градом и концерт староградске музике „Песма као мост“ на коме ће уз Жарка Данчуа наступити и глумац Небојша Дугалић.

НАЈМЛАЂИМА ОД БЕН АКИБЕ

У ОКВИРУ фестивала, током минулих седам сезона одвојио се и посебан дечји сегмент, који је по обиму програма нека врста фестивала у фестивалу. Током сва три дана „Нушићијада“ за најмлађе, на дечјој сцени, представиће бројне представе, интерактивне и едукативне радионице, играрије и анимације.

М. А. К.
Новости

ИЗВОР: vostok.rs

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.