Слађана Кобас – тринаеста звјездица

Друштво0

Данас се навршило 15 година од смрти Слађане Кобас до тада једине преживјеле беба из бањалучког породилишта 1992. године, када је, због затвореног коридора и немогућности да се из Србије допреми кисеоник за инкубаторе, умрло дванаесторо новорођенчади.


Слађана је била тринаеста звјездица међу бањалучким пријевремено рођеним бебама. Осталих 12 бањалучких беба умирале су током прољећа 1992. године, јер су саобраћајне веза између Републике Српске и СР Југославије пресјекле хрватске и муслиманске ратне јединице, а западни дјелови Српске и Републике Српске Крајине нашли су се у окружењу.

Придружите нам се на Виберу

Бањалучкој болници је недостајало кисеоника, па су српске бебе умирале.

Двије су преживјеле – Слађана Кобас и Марко Медаковић, али су имали отежан развој.

Тако је Слађана Кобас умрла 9. фебруара 2006. године у Приједору, гдје је и сахрањена.

Управо тај недостатак кисеоника и умирање беба навело је команду Првог крајишког корпуса Војске Републике Српске /ВРС/ да изведе акцију под називом “Коридор 92”, која је успјешно окончана 26. јуна 1992. године, па је послије скоро два мјесеца коначно успостављена веза са Србијом.

Придружите нам се на Телеграму

Седам дана након смрти посљедње бебе, Војска Републике Српске заједно са јединицама Српске војске Крајине успоставља коридор са Србијом, којим се од тада кисеоник редовно могао достављати, а омогућено је боље снабдијевање западних српских земаља.

Двије бебе из Бањалуке успјеле су да преживе, али не задуго и не без посљедица.

Извор: Срна