СИЛОВАЊЕ СРБИЈЕ: Албанци нам траже две милијарде евра пензија!

Друштво0

Представници Косова траже од Европске уније да натера Србију да исплати невероватних две мијарде евра, како кажу, отетих пензија!

Представници албанских удружења пензионера тврде да су се, уз пуну подршку политичара из Приштине, обратили Комитету Савета Европе писмом у ком траже да Брисел обавеже Београд да врати више од 89.000 пензија.

Те пензије, како тврде, нестале су када је Србија „незаконито присвојила Фонд ПИО Косова“. Да скандал буде већи, Албанци лобирају да та тема буде уврштена и у дневни ред бриселских преговора.

Шабан Кајтази, лидер Савеза пензионера Косова и Метохије, потврђује да у сарадњи са косовским државним институцијама раде на враћању пензија.

– Тражили смо од Комитета Савета Европе да обавеже Србију да врати све пензије. Овај Комитет је разматрао захтев неколико пута, али последњи у низу има шансе да прође. Имамо чврсто обећање косовских власти да ће се и то питање наћи на дневном реду разговора у Бриселу између Београда и Приштине – истиче Кајтази.

Коментаришући ове наводе, заменик шефа Одбора за Косово и Метохију Горан Богдановић упозорава да Албанци на томе истрајавају већ 15 година.

– Србија никад није прихватила предлог Албанаца нити је икад о томе отворено разговарано. Последње две или три године, међутим, све су чешћи и јачи притисци да се покрене и та тема. Албанци вероватно рачунају да ће успети да је ставе на списак тема о којима ће се преговарати у Бриселу и да ће тако приморати Србију да ретроактивно исплати пензије за 17 година – наглашава Богдановић.

Миодраг Линта, шеф савеза Срба из региона, сматра да је то још један доказ антисрпске политике.

– Албанци на Косову и Метохији показују јасне знаке да нису за дијалог. Изнова и изнова постављају услове и теме, а сами не раде оно на шта су се обавезали. Ово говори да не желе дијалог већ да оваквим скандалозним захтевима избегавају важне теме поут, рецимо, имовине протераних и избеглих људи… Још већи је проблем то што се готово сви водећи политичари у међународној заједници понашају необјашњиво благо према Приштини и неретко им допуштају да буквално уцењују Београд – закључује Линта.

фото;Интермагазин
intermagazin.rs, alo.rs, Искра

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.