Дамјановић у Бриселу: Само терористи и НАТО нападају путничке возове

Политика0

“На данашњи дан, прије тачно 17. година НАТО авиони погодили су међународни путнички воз Београд – Солун, када је страдало 15 цивила. Најмлађој жртви Бранимиру Станијановићу, који је у возу страдао са својим родитељима, било је тек 6 година. Никада раније путнички возови нијесу били мете војних формација, већ искључиво терористичких група, питам стога зашто се то догодило?“ – било питање, које је 12. априла приликом посјете црногорске делегације војној команди НАТО-а у бази “Shape“, Игор Дамјановић из Мировног покрета “НЕ у рат, не у НАТО“ поставио турском ваздухопловном генералу Алију Четинкаји?
grob

Турски генерал одговорио је да је то: “Била грешка пилота и да НАТО није желио да убија, већ да брани цивиле“. На његов одговор Дамјановић се надовезао питањем: “Да ли је лицемјерно то што су генерали војске Републике Српске, осуђени на практично доживотне робије за гранатирање цивилних цилљева у Сарајеву и Тузли, минобацачким и артиљеријским оружјем, које од навођених авионских бомби има неупоредиво већу могућност грешке?“

RATKO-MLADIC_620x01

Генерал Четинкаја покушао је хладно да одговори да се мора схватити да: “НАТО не убија него штити цивиле, жао ми је због цивилних жртава у возу, али наша акција имала је за циљ спречавање масовног страдања цивила на Косову, а да у примјеру (Републике Српске) који наводим није било тако“. Дамјановић је додао да може само да се сагласи да: “НАТО интервенција и акције Војске Републике Српске никако не могу поредити, јер је ратни задатак генерала Војске Републике Српске био спречавање понављања геноцида 1941-45“.

Украјински батаљони боре се под фашистичким знамењима

На другој панел дискусији учествовао је амерички потпуковник Кајл, експерт за територију Јерменије, Украјине и односе са Русијом.

Игор Дамјановић упитао је америчког потпуковника да прокоментарише прве одлуке пост-мајданске владе Украјине, о забрани службене употребе руског језика, те забрани Партије региона и Комунистичке партије, до мајданског преврата владајућих политичих субјеката. Одговор америчког потпуковника је био да: ‘’НАТО не може да се мијеша у политичке одлуке’’.

fasistukr

Дамјановић је такође упитао потпуковника Кајла: “Како НАТО може да сарађује са државом, чије регуларне војне јединице боре под фашистичким симболима?“ наводећи примјере украјинских батаљона Ајдар, Азов и Донбас. Потпуковник Кајл констатовао је: “У овом моменту према мојим сазнањима смањен је утицај оваквих војних фомација“ додајући са друге стране да су снаге Доњецке и Луганске народне репубилке, комплетно опремљене најсавременијом војном техником из Русије.
ukraina

Дамјановићево допунско питање било је на које конкретне врсте наоружања потпуковник мисли, јер како он наводи: “Арсенал армија ДНР и ЛНР према мојим непосредним сазнањима, потиче апсолутно из времена СССР-а. Ове војне формације користе искључиво совјетске тенкове Т-72 потпуно застарели Т-64, који је из употребе у Русији повучен 1995. године. У вријеме мајданског преврата у Украини у моменту почетка кризе налазило се преко 2500 комада оваквих тенкова.“

Потпуковник Кајл одговорио је да он не може да наведе тачне податке, наводећи да се такви подаци могу наћи на инетернет сајту.

ИЗВОР: in4s.net

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.