РУСКИ СТАВ: НАТО кишобран на Балкану је лицемјерна маска за стварање „велике Албаније“

Политика0

Oдељење Министарства иностраних послова Руске федерације за информисање и штампу изразило је у петак увече у саопштењу “посебну забринутост” због, како је указало, “великоалбанске пријетње стабилности на Балкану” и подржало оцјене руководства Србије о томе.

„Низ недавних изјава разних албанских политичара у вези с прекрајањем граница на Балкану изазвао је посебну забринутост”, пише у руском саопштењу.

„Констатујемо да се, док се неосновано Русија оптужује за покушај дестабилизације Југоисточне Европе, чине напори да се спроведе пројекат Велике Албаније, на основу Устава Албаније који Тирани даје право да брани интересе Албанаца у иностранству”, указује Министарство.

У саопштењу даље пише да се „под маском лицемјерне приче о потреби да се под кишобраном НАТО-а регион стабилизује, потресају сами темељи стабилности, и прихваћен је нови курс политике прекрајања граница на Балкану, што ће неминовно повећати потенцијал за сукоб”.

Такав је контекст изјава премијера Албаније Едија Рама и “ ‘главе’ самопроглашеног независног Косова Хашима Тачија о њиховој спремности да се удруже у јединственој великоалбанској држави”, пише у саоштењу.

Министарство даље указује да је те изјаве поновио Јонуз Муслиу, председник Општине Прешево, “претежно насељене Албанцима, и објавио њихову вољу да постану дио проширене државе”.

То је “дио истог контекста општепознате Тиранске платформе коју су утврдиле партије Албанаца у Македонији, подривајући њену државност”.

„Индикативно, главни покровитељи Тиране и Приштине – САД и ЕУ, или стидљиво ћуте, или износе заједничке бесмислене фразе. Не можемо а да се не сложимо са оцјенама догађаја које су изнијели премијер Србије и њен новоизабрани предсједник Александар Вучић и министар иностраних послова Ивица Дачић, који су одлучно осудили реторику албанских политичара и који захтевају адекватан одговор Брисела, Вашингтона и кључних европских земаља на то што се дешава”, указује руско министарство.

„Горка је иронија то што би – како је господин Вучић примијетио, да је он себи дозволио да јавно предлаже уједињење Србије са Републиком Српском (Босна и Херцеговина), ‘висио с бандере’ у Бриселу”, пише у саопштењу из Москве.

Одељење Министарства спољних послова Руске федерације за информисање и штампу саопштење закључује указујући да је “неопходно да међународна заједница заједнички укаже Тирани и албанским политичарима у другим земљама Балкана који износе територијалне претензије и спекулишу о прекрајању граница, да је то неприхватљиво. Позивамо наше партнере на Западу да се придржавају међународног права и здравог разума, али и да се уздрже од примене двоструких стандарда што су они понекад склони да раде”.

ИЗВОР: princip.me

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.