Ровчанин: Родитељи да траже ћирилична свједочанства за своју дјецу

Друштво0

Давне 1494. године на Цетињу је одштампан „Октоих“ – прва књига на српском језику и ћириличном писму, а ево више од пет вјекова касније режимски просветни кругови одштампали су прва латинична свједочанства за ученике. Црна Гора која је саздана на традицији ћириличног писма, борби за слободу и православној вјери, данас се суочава са монструозним идејама затирања темеља и историјским заокретима, рекао је Никола Ровчанин, одборник Нове српске демократије у Скупштини Општине Пљевља.

„Убрзано поништавање историје Црне Горе, гдје се један Његош ставља у други план као издајник ове приватне државе, веома је опасно, али је сигуран сам кратког даха као и све насилно и вјештачко. Поступак увођења црногорског језика, који се заправо и говори и предаје на српском, представљао је ударац науци и националном бићу. Али намјерама наметања од стране режима изгледа нема краја, па сада улазе у фазу удара на ћирилицу на свим нивоима. Вјероватно компензују пропаст пројекта НВО „Црногорска православна црква“ са извођачем у лику анатемисаног распопа и „егзарха трона у станици полиције на Цетињу“. Који је то степен мржње да се не може гледати ћирилично писмо?“, наводи Ровчанин.

Он је казао да ти вјероватно мрзитељи свега српског, мисле да ће успјети да затру ћирилицу наметањем латинице као јединог писма, што је супротно чак и Уставу кога су они донијели, а шта се дешава када се нешто намеће говори и изјава матураната Средње стручне школе у Пљевљима: „ми не знамо ниједног православца међу матурантима наше школе који се не изјашњава као Србин“ те да је ово доказ постојања националне самосвијести код ученика упркос тровањима, наметањима лажне историје, језика и Цркве.

„Ово је доказ потпуног фијаска монструозног пројекта „преваспитавања православног народа у Црној Гори „. Зато, у заштиту ћириличног писма треба да се активно укључе и родитељи који треба да буду упорни у захтјеву да се свједочанства издају на ћирилици и не прихвате латинична свједочанства издата мимо њихове воље и жеље своје дјеце. Упркос намјери, школа не смије издати свједочанство на латиници, ако ђак или његов родитељ желе ћириличну и ту нема никаквих изговора“, истиче Ровчанин.

Ровчанин посјећа да је и актуелна локална власт у Пљевљима брутално прогнала ћирилицу из Скупштине, Општине и јавних служби, гдје ћирилица готово и да није у употреби.

„Студијске анализе показају да је у Пљевљима више од 90% свих исписаних површина и сегмената у употреби, на латиничном писму. Ово је само један елемент у укупном мозаику антисрпске политике у Пљевљима и Црној Гори у режији ДПС-а. Промјена власти је једини начин за успостављање система равноправности, демократије и стварања друштва једнаких шанси“, закључује Ровчанин.

ИЗВОР: in4s.net

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.