Митрополит Амфилохије: Република Српска једина крштена српска земља

Политика0

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије изјавио је у Бијељини да је Република Српска једина крштена српска земља, чије је распеће уродило плодовима.

„Само душа која часно понесе свој крст и народ који достојанствено носи тај крст и који одстрада своју вјеру, заиста разумију тајне изворног, хришћанског начина постојања“, рекао је митрополит Амфилохије на предавању које је одржано у оквиру Великопосног циклуса предавања у организацији Мисијског фонда Епархије зворничко-тузланске.

Према његовим ријечима, Срби у Републици Српској су прошли распеће, због чега су мало бољи од, како каже, полукрштене Црне Горе и недокрштене Србије.

„Ужас и страва је прешла преко овог простора и дотакла се сваког човјека, а када преживиш биједу и немоћ људског живота откријеш и у чему је људски спас“,казао је митрополит Амфилохије и додао да се „без муке пјесма не испоја, ни сабља не искова“.

Говорећи у препуној сали Центра за културе о „Покајању за васкрсење“, митрополит Амфилохије истакао је да се кроз распеће и страдање задобија васкрсење и да човек није створен да живи дан или сто година, него је за вечност створен.

Покајање је најљепши цвијет људског живота, промјена ума, непрекидно мијењање себе самога, зато је пост призив на ту промјену и поправку, чишћење корова из људске душе, да би врлина у човјеку могла да цвјета“, рекао је митрополит Амфилохије.

ИЗВОР: in4s.net

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.