РЕХАБИЛИТАЦИЈА СТЕПИНЦА ЗНАЧИЛА БИ И РЕХАБИЛИТАЦИЈУ НДХ

Политика0

Рехабилитација контроверзног надбискупа Алојзија Степинца представљала би и рехабилитацију НДХ, те је због тога Степинац проблем Српске православне цркве /СПЦ/ и Срба, али и свих антифашиста, па и хрватских, рекао је Момчило Диклић са Института за европске студије.

«Степинац је пројектант елиминације српске нације и православне вере. То је тако и то је јасно као суза. Католичка црква била је ослонац НДХ», рекао је Диклић за «Спутњик».

Александар Раковић са Института за новију историју Србије сматра да иако мешовита православно-католичка комисија ни послије годину дана рада није приближила ставове страна о питању канонизације Степинца, то не значи да ће папа Фрања дати сагласност за њу.

Он је додао да је очекивано саопштење након последњег састанка Мешовите комисије, коју је формирао папа на молбу патријарха српског Иринеја, а у којем се наводи да нема договора.

«Засад српски чланови комисије не излазе у јавност са оценама рада Комисије, али је јасно да што се тиче Римокатоличке цркве у Хрватској, она није спремна да одустане од своје намере да Степинац буде канонизован», рекао је Раковић.

Он сматра да док је овај папа на челу Римокатоличке цркве, он неће потписати канонизацију Степинца, међутим, када на чело Цркве буде дошао неки други папа, онда се може очекивати да буде потписана Степинчева канонизација.

«Уколико се то догоди, они ће глорификовати нацистичку и усташку прошлост те цркве», истакао је Раковић и додао да је СПЦ урадила шта је могла, а да проблем нацизма не треба да буде проблем српског народа који се борио са тиме, већ проблем ЕУ и НАТО-а.

Раковић је додао да Степинац није проблем само на релацији између Срба и Хрвата, већ и проблем између Римокатоличке цркве и свих православних цркава, па и између католика и Јевреја и државе Израел.

«Чак и ако им Срби из неке своје наивности буду опростили ово што раде, Јевреји им неће опростити», навео је Раковић, подсећајући да јеврејска заједница у Хрватској већ другу годину није учествовала у обележавању Холокауста и геноцида заједно са представницима хрватске државе.

Извор:ртрс , News Front

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.