ПРОВОКАЦИЈЕ СЕ НАСТАВЉАЈУ: ЦРНА ГОРА НИЈЕ СРПСКА ЗЕМЉА, СРБИЈА ДА ПЛАТИ ШТЕТУ ЦРНОЈ ГОРИ

Политика0

Темељ иницијативе коју је Црногорски покрет представио у среду вече у Подгорици је да «Србија треба да плати штету Црној Гори која је узрокована њеним непријатељским односом у Првом светском рату и анексијом 1918.године».

Ова иницијатива биће упућена шефовима држава Црне Горе и Србије, влада и скупштина, СПЦ, САНУ и Матици српској.

Један од оснивача Црногорског покрета (ЦП), Слободан Јовановић, казао је да Покрет тражи од највећих државних органа Црне Горе да предузме активности у циљу решавања црногорског питања.

Они са скупа у Будви показали су његову беду и неутемељеност таквих окупљања. Црна Гора није српска земља, али јесте свих грађана, рекао је Јовановић.

У документу који је промовисан наводи се да је Црна Гора “наследница оштећене краљевине, потоње СР Црне Горе.” Од државе Србије очекују да чланством у комисији која ће се бавити овим и другим питањима допринесе утврђивању размера и укупног износа обештећења.

Усвојена је и Декларација о заштити канонски непризнате “ЦПЦ”, а затражено је да се донесе закон о забрани величања датума и догађаја из црногорске прошлости, и лица повезаних са њима, за које се везује слом државне независности и сарадња с окупаторима и да се изврши пренос земних остатака чланова династије Петровић из иностранства на Цетиње.

Потребно је политичко помирење Црне Горе и Србије, али док Срби негирају црногорску државу, док светосавци сматрају да је Црна Гора српска земља, једноставно, није могућ ни разговор, оценио је Днило Бурзан, док је академик Златно Булић приметио да је бес Србије већи што је Црна Гора самосталнија држава.

Митрополит Амфилохије је много тога уништио и девастирао с намером великосрпског шовинизма, рекао је Булић.

Огласио се и Драган Никчевич, члан ГО ЦП:

Срамно је понашање појединаца из Србије. Зато, с притиском који виси Црногорцима изнад главе, међу њима и Српска православна црква, то је нешто против чега се морамо борити укључујући и четничку идеологију. Апелујем на државне органе да се не плаше претњи, већ да уклоне металну цркву на Румији.

Црногорци никог не мрзе, нити шире мржњу. Међутим, многи грађани нису упознати са историјским чињеницама па се зато лако манипулише од стране Српске цркве, поручио је Никчевић.

ЗАКОН

Миодраг Вуковић, посланик ДПС и председник Уставног одбора изјавио је да очекује да Скупштина Црне Горе одговарајућим актом реагује поводом организовања прослава „такозване Подгоричке скупштине“ и сличних окупљања који негирају Црну Гору и да ће он бити први од потписника.

За њега је очекивано и исправно што је Матији Бећковићи, Чедомиру Антићу, Александру Раковићу и Дејану Мировићу забрањен улазак у Црну Гору и долазак на скуп у Бусви и не мисли да је Влада донела погрешну одлуку.

аутор: В. К.

http://www.novosti.rs News front

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.