Патријарх Порфирије: Народ који нема духовног јединства и здравља личи на шупаљ орах. Душа српског народа јесте хришћанска православна вера

Друштво, Истакнуто0

Свечаном манифестацијом у Бијељини Србија и Република Српска обележавају заједнички празник – Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

Интонирањем песме „Ово је Србија“ завршена церемонија

Интонирањем песме „Ово је Србија“ завршена је церемонија обележавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе.

Патријарх Порфирије: Народ који нема духовног јединства и здравља личи на шупаљ орах

Поглавар Српске православне цркве партијарх Порфирије, на почетку обраћања, честитао је свима празник.

„За нас све заставе започињу оном заставом којом се цару Константину указала на небу, на застави тој био је знак најсветијег имена господа Исуса Христа. Свети цар је тај Христов знак поставио на заставе своје војске и извојевао победу и донео слободу које су постале ни мање ни више него темељ европске цивилизације“, рекао је Порфирије.

Указао је да је под том заставом цар Контантин дао слободу и могућност сваком народу на европском континенту да у складу са својим посебностима гради свој систем вредности, да организује свој културни и духовни живот и негује и чува свој духовни идентитет и своје народно јединство.

„Застава је у начелу симбол јединства и знак суштинског и дубинског индентитета једног народа. Наша застава је видљиви знак нашег јединства и упућују на то ко смо и шта смо као један народ и којим путем смо се запутили и треба да идемо“, поручио је Порфирије.

Навео је да значење наше заставе и свих наших претходних застава има свој корен у Констатиновој хрисоликој застави победе и слободе.

„Зато треба да буде јасан знак да је наш културни и духовни идентитет изграђен и утврђен на истом оном на којем је грађена и Константинова застава – то је идентитет који се зове црква Христова и тај идентитет има своје темеље у православној вери“, додао је патријерх.

„Кроз векове до данас, од истока до запада, од севера до југа независно од државних, политичких граница културних простора различитих локалних обичаја, наречја и дијалеката где год да живи наш народ постоји златна нит која га повезује и која га чини једним, јединственим и непоновљивим – то је нит која се зове православна вера и Српска православна црква“, истакао је Порфирије.

Каже да су се кроз историју границе обитавања нашег народа мењале, као и да нисмо сигурни да у историји у којој је све релативно неће се мењати и у будућности.

„Међутим, константа и гарант како у прошлости и у садашњости, тако и у будућности нашег непоколебњивог и трајног јединства је жива православна вера коју ни за шта нисмо мењали и која нас је очувала неизмењене“, додао је.

Где има цркве има и нашег народа, поручио је патријарх и додао да где нема цркве пре или касније одумире и народ.

„Наше јединство није у бројкама, ни у математици и географији, није засновано на крви и тлу, није у кванитету него у квалитету“, рекао је Порфирије и додао да наше јединство јесте и треба да остане духовно јединство.

„Народ који нема духовног јединства и здравља личи на орах који има тврду љуску, али нема језго и плод. Такав шупаљ орах и под најамњим ударом распада се у парампарчад и од њега на крају не остаје баш ништа“, рекао је Порфирије.

„На исти начин народ који не чува свој духовни систем вредности и идентитет и своје духовно језгро лако се дезоријентише и губи, сваки народ је живи организам који има своју душу, ако се одрекне своје душе, ако је изгубили или макар запостави он лагано одумире и постаје леш“, навео је патријарх.

Душа српског народа јесте хришћанска православна вера, закључио је Порфирије.

(РТС) НСПМ