О СРАМОТНОЈ ОДЛУЦИ НОВОСАДСКЕ ШКОЛЕ

Друштво0

НЕНАД МИЛОШЕВИЋ

Зашто је у новосадској основној школи прекречен велики мурал Косово је Србија – Нема предаје

Након хајке коју је, уз помоћ локалних НВО, подигла анонимна „забринута мама“ анонимног ђака новосадске Основне школе „Васа Стајић“ поводом патриотског мурала који је освануо на зиду школе са поруком Косово је Србија – Нема предаје (на слици изнад), управа школе је одлучила да мурал прекречи.

Портал Мој Нови Сад је пре десетак дана објавио поруку анонимне „забринуте маме“ непознатог ђака Основне школе „Васа Стајић“ у којој се поставља питање ко је одобрио да на зиду ове просветне установе осване мурал са поруком Косово је Србија – Нема предаје.

Хистерична жена је патриотску поруку мурала оценила као „непримерену“, а поставила је питање да ли се ту ради о „вандализму навијачких група, које често срећемо“ у дотичном комшилуку. Локалне прозападне невладине организације и либерални интернет портали одмах су похитали да подрже ову непознату особу у захтеву да се патриотски мурал уклони.

Управа основне школе је, уместо да на ову провокацију узврати да је као просветна установа Републике Србије, а не неке друге земље, дужна да децу образује у складу са српски националним вредностима и српским уставним поретком према којим су Косово и Метохија неодвојиви делови наше земље, поклекла под бесмисленом антисрпском хистеријом и одлучила да мурал прекречи. Управа је објаснила за портал 021 како „школа није дала одобрење за цртање дотичног мурала“.

Под условом да је анонимна „забринута мама“ заиста то за шта се представља, а не активиста неке антисрпске невладине организације или члан неке политичке опције која се залаже за територијално распрачавање Србије, поставља се питање да ли је особа која „покушава да заштити своје дете“ од патриотизма уопште способна да васпитава своје дете. Ако је порука Косово је Србија – Нема предаје непримерена у глави ове жене, то значи да она васпитава своје дете противно темељним вредностима наше земље, односно да га васпитава да се противи територијалном интегритету Републике Србије. У озбиљним земљама ово би био случај за социјалне раднике.

Још драматичније питање је каква то школа повлађује оваквим аутошовинистичким захтевима, па се још правда како „школа није дала одобрење“ за цртање патриотских порука. Да ли дотична школа можда васпитава српску децу да Косово није Србија? Да ли васпитава децу противно уставном принципу о територијалном интегритету Србије? Да ли наставни програм у тој школи можда пише ОВК? На крају крајева, где је реакција Министарства просвете на овај прворазредни скандал?

kosovopogrom

Питања је много. Јер држава која престане да васпитава своју децу на начин који ће произвести национално одговорне људе патриотских погледа нема будућност. Народ који „штити“ своју децу од љубави према сопственом пореклу нема будућност. И држава такво нешто не сме да дозволи, макар сви они којима сметају мурали „Косово је Србија“ по српским школама отишли да школују своју децу у Тирани, где их такве поруке свакако неће узнемиравати.

Извор: Стандард, Срби на окуп

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.