Kустурица: Није Додиков отац правио Исламску декларацију, него Бакиров

Политика0

Режисер Емир Кустурица сматра да је највећа срамота што Срби учествују у кампањи против предсједника Републике Српске Милорада Додика, док у БиХ живе три до четири хиљаде људи спремних за терористички акт.

Он је навео да у БиХ, гдје су на тачно одређеним мјестима „засађене“ вехабистичке ћелије и из чијих бисага су узимани меци који су завршили у тијелима убијених Француза и гдје се уопште не сумња у то да ли је „калашњиков“ баш одатле стигао у Париз или негдје друго – отвара „досије Додик“.

„Дакле, то су велике силе на малим територијама. И оно што је најсрамније у свему томе јесте чињеница да припадници Додиковог народа, дакле наши Срби, учествују у кампањи у којој је важније утврдити да ли је Додик крао него да ли им се пред двориштем налазе вехабије које сутра могу све да их покољу“, рекао је Кустурица за „Еуро блиц“.

Он је указао да се тако, како вријеме одмиче, та замјена тезе примјењује и оживљава у животу БиХ, односно Републике Српске.

„Појачава се осјећај кривице Срба због Сребренице, за коју многи тврде да није само оно што муслимани желе да је било – митско мјесто њиховог страдања, него и један читав спекулативни блок који говори о томе да је изгон Срба са хрватске територије, практично, био покривен тим злочином који је касније преведен у геноцид“, упозорио је Кустурица.

Он је оцијенио да је најтрагичније то што се културна база српског народа у БиХ брани управо код оног који је доведен у питање.

„Не због тога што би ја требало или не би требало да вјерујем да ли ће Републике Српска да опстане без Додика – неће сигурно, али да ли је могуће да у оквиру истог народа постоје људи који желе да процесуирају Додика, а пред њима су терористи који разваљују читав један свијет“, рекао је Кустурица.

Он пита да ли је могуће да је разум колабирао или да га уопште нема када један министар у Савјету министара БиХ доводи у питање свог сународника у тренутку када му се терористички актови дешавају пред очима.

„Од Горње до Доње Маоче, крај Рудог и на још седам до осам локација живи три-четири хиљаде људи који у сваком тренутку могу да изведу терористички акт. Да ли је онда људима који знају да су им брадати терористи пред носом, под грлом и да је само питање када ће кренути по нож за то грло главна брига Додикови рачуни. Да би имао дилему мораш бити или луд или корумпиран“, навео је Кустурица.

Он је нагласио да је у случају Додика ријеч о замјени теза.

„Ти живиш на територији гдје ти је инсталирана `Исламска држава`, јер није Додиков отац правио Исламску декларацију него отац Бакира Изетбеговића. Морамо рећи да је Алија Изетбеговић био видовит и предвидио ову исламску државу и ми од Бакира никада нисмо чули ништа против те исламске државе“, подсјетио је Кустурица.

Према његовим ријечима, Бакир Изетбеговић је могао уопштено да се изрази против тероризма, али никад „нисмо чули да је довео у питање Исламску декларацију коју му је у насљеђе оставио отац“.

„Није довео у питање ни идеју да у том ланцу корупције његов шеф из Инстанбула, један од оних који је у јануару изгубио изборе и то онако опасно, а онда их напрасно у априлу добио и даље онај који стоји на граници гдје се одвија тренутно највећи шверц на планети. Међутим пошто је он амерички савезник, наравно ни за шта није крив“, рекао је Кустурица.

Он је додао да када Изреел и Грчка, ако се заобиђе Русија, већ десет мјесеци показују папире да исламисти шверцују нафту преко турске границе, они кажу да не вјерују у то.

„А, вјерују да је Додик имао кредит и купио неку кућу у Београду. Па, да ли паметан човјек – у свијету гдје смо, ако ништа, изједначени по могућности да узмемо кредит и будемо робови – може то тако да тумачи. Да ли је могуће да једна сила не да да се изговори истина, а са друге стране дозвољава да се монтирају лажи. Е, то неће проћи тако лако“, поручио је Кустурица.

Он је указао да треба да се повежу три-четири ствари и да треба знати да је министар спољних послова САД прије неки дан изјавио да је Саудијска Арабија најбољи пријатељ Америке, баш она Саудијска Арабија која је током рата у БиХ на њен простор убацивала муџахедине, а након рата инсталирала вехабије.

„Вехабије, по дефиницији нису злочинци, али је из њихових редова на хиљаде људи из БиХ одлазило и одлази у Ирак и слична ратишта. Дакле, лако долазимо до закључка да је САД, заправо, намонтирала Европи један исламски центар, а пошто знамо да је то вредоносни систем који ради на непрестаном узнемиравању планете, онда уопште не треба да сумњамо да неко ко је писао Исламску декларацију и неко ко је његов насљедник није дубоко, рекао бих, у исламској концепцији која не подразумијева заједнички живот него доминацију. Мислим да је то циљ“, рекао је Кустурица.

У осврту на актуелна дешавања на свјетској сцени и мигрантску кризу, Кустурица је рекао да сматра да је она каналисана и испровоцирана и нагласио да је питање зашто Турска као огромна земља и економска сила у успону не збрине те људе.

„Зашто Саудијска Арабија, једна од најбогатијих земаља на свијету, пушта те људе да иду у Њемачку. Мислим да је то један план за ког немам довољно података да га докажем сто посто“, рекао је Кустурица.

Када је ријеч о будућности Европе, Кустурица је рекао да се она одвија у два правца – један је укидање царинске зоне између САД и Европе, а други је губљење идентитета.

„Није амерички генерал једини који је дозволио да се месопотамски трагови цивилизације уништавају. То је радио и Цезар, то су радили и Кинези, па тако и Америка. Губимо памет, па то не схватамо“, рекао је Кустурица и закључио да се предсједник Русије Владимир Путин у Сирији бори за спас хришћанства.

ИЗВОР: vidovdan.org , Срна

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.