Немачки новинар: ЦИА контролише ток оружја ка терористима

Политика0

ЦИА координише испоруке оружја на граници Турске и Сирије, рекао је немачки новинар Јирген Тоденхофер који се бави исламистичким терористичким организацијама.
Први западни новинар који је имао приступ незваничној престоници Исламске државе у Ираку, граду Мосулу, недавно је разговарао са командантима паравојне формације Џабат ал Нусра, после чега је закључио да САД знају да оружје које шаљу побуњеницима завршава у рукама терориста.

“То је игра о којој сви знају. Веома је јасно да Американци знају где завршава њихово оружје. ЦИА то координише, цео пут кроз Турску, до границе. То оружје потом преузимају терористичке групе попут Ал Каиде и Исламске државе“, каже Тоденхофер.

Према његовим речима, то ниије нити грешка, нити несрећан случај, иако многи тврде да америчко оружје пуком случајношћу завршава у рукама терориста.

“Стејт департмент је саопштио да не наоружава терористе, али да можда неко од њихових савезника то ради. Можда, али сви знају да они користе савезнике и да омогућавају савезницима да раде… Није битно да ли америчке ракете долазе од овога или онога, Американци то знају“, истакао је Тоденхофер.

Немачки новинар се позвао и на документе Пентагона из 2012. године, у ком се наводи намера да се униште везе између шиитских влада у Ирану, Ираку, Либији и Сирији.

“На неки начин то ми је поновио командант Џабат ал Нусре. Пентагон жели да се ратосиља Асада, уз помоћ побуњеника. Абу Ал Ез ми је рекао да има подршку Америке, не директну, али Америка подржава оне који подржавају његову групу. Рекао ми је да не намерава да препозна примирје као шири договор, као и да припрема нову офанзиву“, закључио је Тоденхофер.

Извор: Б92, magacinportal.org

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.