Нехумани услови у „Геоксу“: Двапут пуштају у тоалет, раднике зову циганима

Друштво0

Врањанка Гордана Крстић (50), као искусан обућар, у новембру прошле године почела је да ради у фабрици обуће „Геокс“, што се убрзо претворило у ноћну мору. Гордана тврди да је остала без посла јер се борила за раднике и зато износи у јавност детаље о, како каже, правој психичкој тортури коју запослени проживљавају свакодневно, а о свему ћуте, јер су зараде у производњи које се крећу од 24.000 до 35.000 динара за многе право богатство.
„Пре „Геокса“, радила сам у „Коштани“, „Коспорту“ и у једној приватној фабрици у Врању. Компанија са таквим именом је за мене изазов и била сам пуна елана. Мало ми је времена требало да схватим да је све то „труло“ и да се радници не поштују и често третирају као робови“, говори Гордана.
Руке јој дрхте, очи су пуне суза каже да не жали за послом, напротив, жали због тога што је доживела да се у свом граду осети као грађанин другог реда. Она је на почетку контролисала квалитет прозвода, пратила је производни процес и рад око 300 људи у двема секцијама.
„Радници су у сталном страху. Могу само два пута у тоалет, не смеју да се жале, не смеју да питају, ту су да ћуте и често трпе увреде. Називају их „локалцима“, „циганима“ и стално прете отказом“, каже Гордана и додаје да када би приметили да неко више од два пута иде до тоалета, шефица Тицијана Ћесони је радницима говорила да носе „памперс“ пелене и чак је демонстрирала како се оне стављају.
Гордана тврди да је често долазила Хитна помоћ.
У марту ове године, после расправе због грешке једне раднице, сви су добили гомилу увреда и погрдних речи. Гордана је изашла из компаније и упутила се у полицију. После тога је, каже, одлазак на посао постао ноћна мора, па је престала да ради. После свега, каже да не жели да се врати у ову компанију. Каже и да ће покушати да закаже пријем код премијера Вучића, јер сматра да треба да сазна истину о томе како се третирају радници у Врању.
Више пута смо покушали да добијемо одговоре од управе „Геокса“, али тамо кажу да „немају коментар“. У полицији нису желели да нам кажу докле се стигло са истрагом у овом случају. Како сазнајемо, више од десет радника „Геокса“ досад је затражило помоћ полиције.
Већ повукли 8,5 милиона евра
„Геоксу“ је 2012. одобрена субвенција у укупном износу од 11,25 милиона евра за инвестицију од 15,8 милиона евра и запошљавање 1.250 радника у Врању. Досад су повукли 8.437.500 евра.
„Министарство привреде и Развојна агенција Србије контролишу уговорне обавезе инвеститора, трансфер новца, опреме, изградњу фабрике и запошљавање, а оне се до сад испуњавају. До нас нису стизале жалбе запослених, али ако постоје, треба да буду адресиране на надлежне инспекције рада“, кажу у Развојној агенцији.
У РАС-у кажу да би инвеститор могао да остане без дела субвенције само ако не испуни обавезе из уговора.

ИЗВОР: Ј. Стојковић, Новости, vaseljenska.com

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.