Професор Бесим Спахић: Не смијем у Босни рећи да смо настали од Срба (ВИДЕО)

Друштво0

Предавање професора др Бесима Спахића у Какњу насмејало је цео Балкан. Професор је говорио о апсурдним темама као што су три језика, три нације у БиХ, о историји о којој се „не сме причати“ и другим стварима, али начин на који је то износио је крајње занимљив и забаван.

– Са нашег становишта Американци не постоје. Како им није јасно – 447 народа, рада, и 409 религија. Они морају имати 409-члано председништво и онда вијеће народа, раса, међураса. Пропали би одмах – каже професор Бесим Спахићу, професор Факултета политичких наука у Сарајеву др Бесим Спахић, чије је предавање 2012. у Какњу дуго било топ видео на ЈуТјубу.

Он говори о „различитости“ српског, бошњачког и хрватског језика, па наводи пример да хрватску реч зракомлат, сви разумеју, па чак и Словенци.

– Како се ја зовем Х-Бесим Х-Спахић, јер то је више бошњачки, односно босански, а у средњој Босни каже како ти је име, каже Рвоје. Како? Рвоје Рватинић. Шта си ти? Каже, Рват. Неко им је рекао да Х не смију изговарати – наводи Спахић.

Он говори и о многим темама које су такорећи табу у историји народа у Босни и Херцеговини и околним земљама.

– Не смијем рећи да је Немањић донио ислам овдје у Босну, син Оливере Хребељановић и Бајазита, не смијем рећи јер то вријеђа муслимане, а и Србе. Не смијем рећи да је Ферхад паша Соколовић био Марко Соколовић, да је рођени брата Макарија Соколовића, а да је обојици амиџа Мехмед паша Соколовић са правим именом Радојица Бајо Соколовић. Не, мене то не занима. Не смијем рећи да је Омер паша Латас Михаило Мићо Латас. Не смијем рећи да је султана Абдулмеџида родила Милица Бранковић, кћерка Ђурађа Бранковића и да је његов рођени брат међу првима прешао на ислам и постао Мухамед Бранковић. Дакле историје заједничке немамо, ја хоћу своју муслиманску историју, овај хоће бошњачку, овај хоће ову, овај хрватску. Дакле Босна је свачија и ничија – закључује Спахић.

Говорећи о односим у БиХ каже да је „међународна заједница све испланирала и послала ОХР и високог представника овамо да буде тако како им одговара“.

– Рат је већ припремљен само је питање када ће доћи време. Ми смо буре барута и само се чека када ће се фитиљ запалити. Све се форсира на причи ‘колико су они вас у Сребреници побили?! Осам хиљада! Ево сад ви њих 28.000 побијте’ и зато се ови неки већ припремају. Рата ће бити само је питање времена – сматра Бесим Спахић и износи црну прогнозу по којој нам „спаса нема“ – упозорава професор Спахић.

– Никаквог разлога није било да се распадне држава која се зове Југославија и ја је волим. Овај рат је апсолутно инсцениран и пројектован извана. Никаквог разлога није било овдје да се кољемо.Историја нас је уништила, јер Југославија није имала заједничку историју – додаје он.

А о свом пореклу каже:

– Ја сам Влах. Имам срећу да сам Влах чији су преци прешли на ислам. Сад бих ја морао да мрзим Влахе. Волим више Влахе него планину Влашић.

ИЗВОР: Дневне.рс/vidovdan.org

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.