Ко су највећи донатори српског цивилног друштва

Друштво0

 

Из америчких фондација од 2006. године у српски невладин сектор слило се 35 милиона долара. На рачуне 259 организација, новац је стигао од 35 фондација углавном регистрованих у САД-у. Новац је уплаћиван директно, мимо УСАИД-а и америчке амбасаде. Од 2001. до 2014. помоћ Владе САД-а преко УСАИД-а износила је 721,6 милиона долара, кажу за „Политику” у америчкој амбасади.

Осим највећих донатора, попут Фонда браће Рокфелер, Чарлса Стјуарта Мота, Отвореног друштва или Националне задужбине за демократију (НЕД) који су познати српској јавности има и оних за које је мало њих чуло, попут Оак фондације, Фондације белгијског краља Бодуена или организације Мама кеш.

Ове фондације имају много тога заједничког. Представљају се искључиво као филантропи чије су донације усмене на јачање цивилног друштва. Осим тога финансирају родну равноправност, женска права, демократску праксу, промоцију особа са мањинском сексуалном оријентацијом…

Познато је да се НЕД, једна од најзначајнијих америчких фондација, финансира из америчког буџета. То говори о повезаности цивилног сектора и званичних политичких структура како у САД-у тако и широм света. Није занемарљив ни значај организација у Србији које имају подршку западних земаља. Чак је и премијер Вучић у неколико наврата, након критика западних амбасадора, покушавао да изглади односе са њима.

Фондација Чарлс Стјуарт Мот, од 2006. године, највећи је донатор нашег цивилног друштва којем је уплатила 6,4 милиона долара. Ова организација, чије је седиште у држави Мичиген, новац је разделила кроз 59 грантова. Највише долара уплатили су Траг фондацији (1,57 милиона), Фонду за хуманитарно право (800.000), Иницијативи младих за људска права (685.000), Грађанским иницијативама (590.000), Београдском фонду за политичку изузетност (480.000)…
 
donacije-koje-daju-pare

 

Извор: vidovdan.org . Политика

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.