“На Србији је да одлучи, без притисака и демократски, да призна Косово па може у ЕУ”

Истакнуто, Политика0

Комесар Европске уније за проширење и суседску политику Оливер Вархељи изјавио је да је позвао представнике опозиције да учествују на изборима.
Он сматра да је потребна сарадња свих актера у парламенту у спровођењу реформи на европском путу.

“Моја порука опозицији је на тим састанцима да се створи заједнички минимум. Рекао сам им да би требало да учествују у изборима, да буду део новог сазива парламента”, рекао је за ТВ Прву Вархељи, који се јуче састао са представницима СзС.

Додао је да је видео неке позитивне знаке у међустраначком дијалогу, тако да постоје позитивне тенденције и верује да ће се то наставити.

Он је рекао да је у Мађарској, одакле је он, за време процеса приступања било веома важно да постоји неки национални заједнички минимум, да се сви актери на политичкој сцени договоре о реформама које су потребне за чланство у ЕУ.

Без тога, како је додао, јако је тешко остварити чланство у ЕУ. “Владајуће већине дођу и прођу, али увек је исти изазов – реформе се морају спровести”, нагласио је он за ТВ Прву.

Говорећи о новој методологији проширења, Вархељи каже да она није наменски прављена за Србију, али да Србија може да јој се прикључи ако жели. Такође, она омогућује јачање европског утицаја у региону, али и помоћ региону.

“На Србији је да одлучи”, рекао је он и додао да се морају узети у обзир бројни елементи, јер је Србија већ у преговорима.

“То је сложенија одлука. Српска влада ће морати да направи избор. У новој методологији мени лично звучи атрактивно за земљу која већ преговара да се могу убрзати активности у погледу реформи и преговора о приступања”, рекао је он.

Разлог за нову методологију су озбиљне примедбе које су изнеле бројне чланице, а два главна приоритета су јачање кредибилитета ЕУ и присуства на Западном Балкану.

“Не можете постати чланица ЕУ без задовољавања јасних критеријума из Копенхагена, морате имати функционалну тржишну економију, други критеријум је да имате добросуседске односе са свим партнерима”, рекао је он.

На питање шта за ЕУ значе добросуседски односи у погледу Косова, он каже: “Дугорочно мирно решење”.

То је, додаје, на актерима да одлуче и формуилишу план, каже Вархељи додајући да је спреман да помогне.

“Без тога да Србија и Косово седну за заједнички сто и формулишу решења то се неће десити. Ја разумем осетљивост тог питања и да тарифе Косова блокирају почетак преговора”, рекао је он.

Без решења тог питања неће бити уласка у ЕУ за Србију, закључио је Вархељи.

(Б92,Тањуг,Прва)

Webtribune