Момчило Диклић: Степинац може бити проглашен само за демона

Ваш глас0

У Хрватској се рехабилитује усташтво, а војни викар Независне Државе Хрватске Алојзије Степинац може бити проглашен само за демона, а не за свеца, рекао је историчар Момчило Диклић из београдског Института за европске студије.

Диклић је на промоцији Зборника радова број 11 и 12 „Грађански рат у Хрватској 1991-1995“, која је одржана у Библиотеци града Београда, истакао да постоји гомила докумената у свијету који говоре о улози Степинца у НДХ.

„Постоје и многи документи о улози његових подређених свештеника, али би СПЦ и Србија требало да их преведу и упознају свијет са оним што је Степинац радио“, навео је Диклић.

Он је истакао да је Степинац „пројектант елиминације српског народа“ и да је још 1934. године писао у свом дневнику шта би требало радити како би Србија постала католичка земља.

„Степинац је духовни вођа геноцида и елиминације православних Срба, оперативни утемељивач НДХ“, рекао је Диклић и додао да је код Степинца чувано крваво усташко злато, златне вилице и зуби усташких жртава.

Он каже да је, и на глобалном, и на локалном плану, на дјелу ревизија историје, односно умањење улоге Руса у Другом свјетском рату, као и покушај Хрвата да докажу да су проантифашистичка нација, а Србе да оптуже за холокауст, што је апсурд.

„У Хрватској се рехабилитује усташтво, а НДХ је најмрачнија варијанта нацизма, и то не само због логора за дјецу које су организовали, него и зато што послије Другог свјетског рата једино у Хрватској није било удружења логораша јер су сви били побијени“, рекао је Диклић.

Он је указао и на паралелу да су и 1941. и 1991. године хрватски прваци говорили исту реченицу – да је угрожен католицизам и да га је требало спашавати, због чега је требало формирати НДХ у Другогм свјетском рату и срушити Југославију у рату деведесетих година прошлог вијека.

Историчар Предраг Марковић истакао је да би Србија требало више да институционално подржи истраживања о страдању Срба у Хрватској, као и да прогласи Дан сјећања на страдање Срба из Хрватске.

Он је навео да је у прошлом вијеку Хрватска извршила три геноцида, два над Србима и један над Италијанима за вријеме Другог свјетског рата.

Стојан Џелајлија из Удружења Срба из Хрватске рекао је да се Србима намеће да су геноцидан народ, како би била избрисана њихова страдања и све оно што им се дешавало у 20. вијеку.

„Данас је неоусташтво главна тема у Хрватској и то онемогућује суживот и сарадњу са овом земљом. Врши се ревизија истине, како би оптужили Србе за највеће злочине“, нагласио је Џелајлија.

На скупу је о Зборнику, који је издало Удружење Срба из Хрватске и Српско културно друштво „Зора“, говорио и историчар Милан Гулић, који је навео да је до сада у 11 томова зборника објављено 130 радова 63 аутора.

Извор: rtrs.tv/ФСК/Стање ствари

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.