Мирослав Здравковић: Лордан Зафрановић је највећи Србин!

Друштво0

Судећи по избору чланова у САНУ још им само недостаје Тони Блер као почасни члан. Друге институције да не спомињем. Лордан Зафрановић је одбијен за финансијску помоћ за снимање филма о деци Козаре

Лордан Зафрановић (Извор: tntportal.ba)

Хтедох додати и Анте Томић али би наслов био предугачак. Заправо Лордан Зафрановић и Анте Томић су највећи живи Хрвати. Они су интелектуалне, људске и моралне величине за које би лупом требало тражити има ли им таквих до колена у Србији.

Када прочитам нови текст Анте Томића у Јутарњем или Слободној Далмацији осетим мало љубомору што не видим никог сличног њему у Србији. То покушавам да рационализујем типа: лако је њему да критикује католичку цркву када она влада у Хрватској, а СПЦ је последња линија одбране националног идентитета пред успешним и потпуним националним уништењем.

Судећи по избору чланова у САНУ још им само недостаје Тони Блер као почасни члан. Друге институције да не спомињем. Лордан Зафрановић је одбијен за финансијску помоћ како би снимио филм о деци Козаре (линк).

Треба ли подсећати на режисерску величину Лордана? Окупација у 26 слика, Пад Италије, Крв и пепео Јасеновца, Вечерња звона, Залазак столећа (Тестамент) представљају велики допринос господина Зафрановића објективном сагледавању историје (Тито, последњи свједоци тестамента…) а да бих схватио његову уметничку величину требао бих да нађем и времена и његових филмова од првог (Недеља, 1961) па до, надајмо се, Деце Козаре.

Лепо је што ће Емил Кустурица снимити филм о Јасеновцу. Најављује се буџет од 20 милиона долара и учешће холивудских глумаца (глумица?). Јасеновац заслужује филмску причу да се опише страдање у највећем паклу створеном на Земљи.

Колико је потребно новца Лордану да направи филм о Деци Козаре, чијој судбини и страдању дугујемо филм ми у Србији и Срби из Крајина. Да ли је један милион долара довољан? Колико кошта новогодишња улична расвета у Београду? Расипање новца при општем сиромаштву народа предмет је и међународног подсмеха (линк).  Трећина од новца потрошеног на новогодишњу расвету из градског буџета била би довољна да се сними Зафрановићев филм.

Колико ће РТС добити новца повећањем претплате за 70 динара. Просто сељачки (70*12*2.000.000=1.680.000.000 РСД), двадесети део ове своте био би довољан да се финансира филм. Колико се субвенција планира из републичког буџета страним компанијама (линк)? Двестоти део ове своте био би довољан господину Зафрановићу.

Деца Козаре (Извор: ekspres.net)

Овде не постављам питање оправданости потребе да нам Београд сија као да је центар света, или о томе колико је јавни сервис одраз свих наших потреба, или зашто словеначка индустрија има раст од 30% у претходне три године а наша има килав раст при оволиким субвенцијама?

Не написах ни „Дођите усташе, Београд вас воли“ о највећем усташком симболу на планети Земљи, у времену када се тај симбол забрањује широм планете…

Надам се да ће највећи Србин, Лордан Зафрановић живети више од сто година (јер је, судећи по потрошњи јавног новца у Србији то и потребно), да ће га држати физичко и ментално здравље како би заиста оставио Балканцима још један велики тестамент. О окрутно страдалој деци: циклонизираној у Старој Градишци, умрлој од глади и болести, покатоличеној, преваспитаној у усташком духу, он ће то најбоље урадити јер емитује људскост, искреност и друге врлине.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Макроекономија, 19. 12. 2018)

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.