MIGRANTIMA SVE – A ZA SRBE POVRATNIKE NEMA NIŠTA!

11 јуна, 2020 Политика0

Migranti izlaze i ulaze kad hoće, kamp se proširuje na srpsku imovinu, njima i voda i struja, a našim povratnicima ništa: Srbi ogorčeni zbog dešavanja kod Bosanskog Petrovca

Naši sunarodnici poručuju da kamp u selu Lipa mora da bude zatvorenog tipa i da neće da trpe torturu migranata

PREDSTAVNICI Srba u Federacije BiH, zajedno s meštanima sela Lipa kod Bosankog Petrovca, održali su juče sastanak i protestno okupljanje kod migrantskog kampa u pomenutom selu. Blizu stotinu Srba je poslalo poruku svim nivoima vlasti u BiH da neće više trpeti torturu migranata.

– Kamp mora biti zatvorenog tipa. Sada migranti ulaze i izlaze kad hoće. To se mora rešiti. Takođe se mora zaposliti još veći broj policajaca koji bi obezbeđivali i kamp i šire područje oko njega – kaže, za „Novosti“, Đorđe Radanović, predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH.

On dodaje da je jedan od zaključaka s pomenutog skupa da se za pomoć obrate Predsedništvu BiH.

– Uputićemo apel tročlanom Predsedništvu BiH da započne razgovore s predstavnicima Pakistana, Iraka, Irana i Avganistana o tome da se ilegalni migranti iz tih zemalja isele iz BiH – poručio je Radanović.

DO SADA 200 NAPADA ODBOR za zaštitu prava Srba u FBiH do sada je evidentirao više od 200 napada na živote i imovinu povratnika u FBiH, koje su izvršili migranti iz afro-azijskih zemalja.

On kaže da se, nažalost, kamp proširuje na privatnu srpsku imovinu, što nikako ne sme da se dopusti.

– Migranti su dobili vodu i struju u kampu, a srpski povratnici već dvadeset godina od završetka rata i dalje traže infrastrukturu u selima oko Petrovca jer je nisu dobili od vlasti iz Federacije BiH, što je velika sramota – ističe Radanović.

Podrška Srbima koji žive na području FBiH stigla je i od predsednika Narodne skupštine RS Nedeljka Čubrilovića.

– Srbi se osećaju nesigurno u opštinama FBiH zbog problema koje izazivaju migranti. Institucije na nivou BiH nisu bile spremne na problem koji se odnosi na migrante. Rezultat toga je formiranje kampova, iako niko u lokalnim zajednicama ne želi da prihvati migrante – rekao je Čubrilović, i izrazio nadu da će institucije BiH imati razumevanje za Srbe u FBiH koji se osećaju nesigurno zbog problema koji na terenu izazivaju migranti.

Новости