Маријупољ је коначно цео ослобођен, потврдио градоначелник

Ваш глас0

После дугих градских борби у месту које је познато као главно упориште неонациста, Маријупољ је коначно цео ослобођен, а градоначелник украјинског лучког града Маријупоља рекао је у понедељак да је његов град „у рукама окупатора” након вишенедељне „опсаде“ руских снага.

– Није све у нашој моћи. Ми смо, нажалост, данас у рукама окупатора – рекао је Вадим Бојченко, провладин градоначелник Маријупоља, у телевизијском интервјуу уживо, преноси CNN.

Бојченко је позвао на потпуну евакуацију преосталог становништва Маријупоља, који је имао преко 400.000 становника пре него што је Русија започела специјалну операцију у Украјини 24. фебруара.

– Према нашим проценама, око 160.000 људи се данас налази у граду Маријупољу, где је немогуће живети јер нема воде, струје, топлоте, нема везе. И заиста је страшно – рекао је он.

Статистички подаци које су украјински званичници објавили у недељу дају суморну слику резултата вишенедељног гранатирања и урбаних борби у Маријупољу.

Неонацисти из батаљона Азов су људе користили као „живи штит“ и улазили су у станове, болнице, школе и одатле нападали руске снаге, те стога је дошло до оштећена великог броја тих објеката.

Према тим бројкама, оштећено је 90% стамбених објеката у граду, од чега је 60% директно погођено, а 40% уништено.

Градоначелник је навео да је до 140.000 људи успело да напусти град, а да је након почетка блокаде евакуисано још 150.000 људи, преноси агенција Интерфакс Украјина.

Градоначелник је рекао да је у Маријупољу оштећено 90 одсто (2.340) стамбених зграда и 90 одсто (61.200) приватних кућа.