Како су српски политичари понизили жртве властитог народа

Ваш глас0

Власти Републике Српске у протекле двије деценије нису урадиле скоро ништа да би се међународној јавности послале праве слике о страдању Срба у БиХ.

То за “ЕуроБлиц” тврде представници бројних удружења српских жртава из протеклог рата. Истичући да је само на подручју Сребренице и Сарајева убијен исти, ако не и већи број српских цивила него Бошњака у Сребреници за чије страдање, иначе, зна читав свет, саговорници “ЕуроБлица” тврде да су за такво стање најодговорнији српски политичари.

– Како да истина о страдању Срба оде у свет ако су наше власти огроман новац за тај посао давале преварантима типа Стефана Каргановића? Ми сада можемо да причамо о томе да међународна заједница игнорише страдање Срба те да је још давно направљена црно-бела слика о добрим и лошим момцима. Међутим, по мом мишљењу, највећа одговорност је на нама – каже за “ЕуроБлиц” председник Удружења породица несталих сарајевско-романијске регије Милан Мандић.

Он додаје да нико у Српској нема право да се љути на стране амбасадоре и представнике међународне заједнице у БиХ зато што нису дошли на недавно обележавање страдања Срба у Залазју код Сребренице.

                    Српске жртве за чију смрт нико није одговарао: Факовићи, општина Братунац

– Шта имамо да замерамо америчкој амбасадорки што није дошла у Залазје, кад тамо нису хтели да дођу ни наша премијерка ни наш председник? Добио сам проверену информацију да је амерички ЦНН још почетком рата у БиХ тражио од тадашњих власти РС да им плате два милиона марака за редовно извештавање о злочинима над Србима. Радован Караџић је то одбио, док су Бошњаци у исто време давали, и још увек дају, силне милионе за медијску промоцију њихових жртава. Тако, нажалост, функционише овај накарадни свет, а ми Срби се, изгледа, никад нећемо опаметити – закључује Мандић.

И борци сахрањени у Поточарима

Иначе, према подацима Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, до данас је именом и презименом евидентирано 2.428 српских жртава у средњем Подрињу, међу којима је 197 жена и 49 деце.

Директор тог центра Милорад Којић за “ЕуроБлиц” истиче да су лицемерна образложења бројних страних дипломата у БиХ који изостанак са комеморација српским жртвама, према његовим речима, покушавају да оправдају тиме што је ту, наводно, реч о страдалим припадницима Војске РС.

Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица

– Често сам слушао приче страних амбасадора о томе како се комеморација у Братунцу одржава на војничком гробљу, односно да су тамо углавном сахрањени српски борци, па се као због тога не могу повлачити паралеле с комеморацијом у Поточарима. Ево, сад први пут јавно откривам да је наш центар недавно дошао до имена и презимена 2.000 припадника 28. дивизије тзв. Армије БиХ који су сахрањени у Поточарима! Да ли се бошњачки борци, који су страдали у војничким окршајима са српским снагама приликом покушаја пробоја из Сребренице, могу сматрати цивилним жртвама ратног злочина – пита Којић.

Председник Одбора за тражење заробљених, погинулих бораца и несталих цивила РС Марко Грабовац такође сматра да су због сталног притиска међународних фактора, као и традиционалног српског немара, у свету још непозната српска страдања.

– На откривању праве слике о рату у БиХ треба да се свакодневно и мукотрпно ради. Колико кривице има на утицајним западним медијима, који су годинама стварали лажну слику о Србима као злочинцима и Бошњацима и Хрватима као жртвама, толико је и до нас и до немара наших власти према том питању – каже Грабовац.

Случај Каргановић

 

О начину на који су власти у РС покушавале да измене медијску слику на Западу о ратним дешавањима у Сребреници најбоље говори случај Стефана Каргановића, директора НВО “Историјски пројекат Сребреница”, против кога је МУП РС прошле године предао извештај Специјалном тужилаштву због пореске утаје.

Наиме, Каргановићу је из буџета РС од 2006. до 2014. године исплаћено око два милиона марака за “промоцију истине” о Сребреници у САД. О резултатима свог рада Каргановић никад није поднео извештај.

Извор: Блиц.рс, Истинито

 

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.