Идиотизација Србије

Друштво0

Оно што актуелна власт ради са образовањем, а тиме и са будућношћу ове земље можда није актуелно баш овог дана, али биће овог века.По количини аутохтоне СНС деструктивности, ова је тема значајнија од збира бесмислица којима смо бомбардовани баш сваки дан:тријумфално отварање фонтане на Славији да би се у тишини затворила, захтев да се слике председника каче по касарнама, виртуелно запошљавање младих лекара…

Исувише је много ирационалности, бесмисла, провизоријума да би се одолело зову критике – неки ће критичари бити сатирични, други иронични, трећи цинични, мање или више духовити, али ће се готово сви увек бавити дневнополитичким темама. Воле то медијски уредници…

Оно што актуелна власт ради са образовањем, а тиме и са будућношћу ове земље можда није актуелно баш овог дана, али биће овог века. По количини аутохтоне СНС деструктивности, ова је тема значајнија од збира бесмислица којима смо бомбардовани баш сваки дан: тријумфално отварање фонтане на Славији да би се у тишини затворила,

захтев да се слике председника каче по касарнама, виртуелно запошљавање младих лекара…

Друштва која желе срећну будућности брину о својим најпаметнијима, ми о онима са најмање квалификација. Једина смо земља на свету где већи степен стручне спреме смањује могућност запошљавања! Немогуће да никога не брине елементарна истина да смо интелектуално девастирани, те да годишње остајемо у просеку без 50.000 младих дипломаца, како наводи Организација за економску сарадњу и развој (ОЕЦД). Болни вапаји председника САНУ професора Костића не могу бити довољни.

Аутохтони капитализам, овде потајно увек сматран идеалом, узима свој данак. У граду који је пре 30 година правио компјутере, председник тријумфално држи кабл као коначни доказ своје генијалности и отвара фабрику `Cumbotel` у којој ће се исцрпљивати наша млада и неквалификована радна снага за плату од 200 или 300 евра. То што ће држава Србија уложити 50.000 евра за свако радно место и тиме обезбедити плате новозапосленим макар за наредних 10 година, како тврди Дојче веле, председник сматра рационалним и пожељним, те хвале вредним потезом (наравно, неумерене хвале, како му и приличи).

Тако ће, аболиран од Запада за сва домаћа непочинства, председник од ове земље направити неолиберални `Shangri-La` – место где ће се белосветске компаније утркивати за јефтину радну снагу и добре апанаже. А најгоре од свега што ће на овај начин председник заокружити системску преквалификацију нације – под плаштом „бриге“ за јавне расходе наставиће са забраном запошљавања и тако врло брзо из земље „протерати“ пола милиона најпаметнијих Срба, а задржаће пола милиона оних који имају најмање амбиције и квалификације, нудећи им онај несретни кабл у руци као шаргарепу. Оволика интелектуална миграција, достојна Арсенија Чарнојевића, исувише је за једну земљу од седам милиона душа.

Овако се суштински мења интелектуална структура Србије, уништава њена елита а будућност државе оставља на милост и немилост Међународном монетарном фонду.

Живимо у држави која своју наводну успешност искључиво процењује баналним бројкама, убеђујући нас махнито да неки проценти више значе од људи које депортује у Немачку, жешће него што су то сами Немци чинили 43-е! Све чудећи се Сирији, имамо властити егзодус на делу – за своју младу интелигенцију власт ставља ограде не на излазу из Србије, већ на уласку у њу. Већ пета или шеста генерације мојих студената, која је принуђена да трага за срећом под германским сунцем, никада се неће вратити! Не знам шта на ово кажу министри просвете или здравља, али мене ово јако боли и стидим се и на туђи рачун. У годинама када само Гвинеја Бисао има већи извоз памети од Србије, држава системски из земље тера оне које сама школује! Да ли моји најбољи студенти заиста имају перспективу само у Северној Рајни – Вестфалији? Да ли је заиста успех када своју будућност продамо за позитивни извештај ЕУ или ММФ-а? Каква је ово друштвена амблиопија, да ли је могуће да нико не жели да снажно попут Золе узвикне „J’accuse“.

Наша елита нема довољно храбрости да укаже на ову аномалију, бојећи се да је не прогласе традиционалном и конзервативном – боље је бити „модеран“ и дремати. Тако и она оболева од конформизма у фромовском смислу речи, беспотребно се саображавајући са постојећим „културним моделом“. Те јединствене норме понашања чине човека неслободним, несклоним суштинској интроспекцији и спознавању себе, те од њега настаје пластелин погодан да њиме Вучић попуњава рупе у свом ингениозном мозаику. Обесхрабрује се сопствено размишљање и сервирају се готова решења за срећу. Вучић успева у науму: људи, наизглед, имају право да мисле, али је мука што немају сопствене мисли.

Створити од старе европске земље модерни Бангладеш или Индонезију, из које ће паметни побећи, а они који остану бити приморани да раде за евро или два на сат – ето шта ће бити коначни резултат неконтролисане владавине нашег суверена.

За почетак довољно да макар уважени академик Костић и САНУ стану на црту?

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.