ИДЕ ПУТИН ПРЕКО РОМАНИЈЕ: Градиће се руска база у Српској!

Политика0

Да ли је могуће да се у близини Бањалуке изгради још један руски хуманитарни центар, после свих контроверзи које је изазвао Центар у Нишу? Додик игра на руску карту и не демантује такве најаве, али их и не потврђује званично. О томе да се спрема војна база, говоре само извјештаји ЦИА

Пише: Андреј Млакар, Наташа Анђелковић (Експрес)

Пријатељство двојице предсједника, Милорада Додика и Владимира Путина, могло би да се оваплоти, односно материјализује у формирању руског хуманитарног центра у близини Бањалуке, судећи по најавама које се све чешће појављују.

Иако је првобитна замисао била да кључни дио тог центра буде смјештен на бањалучки аеродром у Маховљанима, постоји опција да се направи и други дио, и то на Романији. Тамо би, како тврде упућени, требало да буду смјештени хеликоптери за гашење пожара. Али ништа поуздано се о томе не зна.

Док једни тврде да је то „параван” за руску војну базу, други сматрају да је „најнормалнија ствар на свету” имати центре у којима ће, попут оног у Нишу, бити смештени руски специјалци чији је посао да помажу становништву за време временских непогода.

Једино се о томе не оглашава кључни актер – Милорад Додик, кога само покушали да добијемо на неколико бројева телефона и преко десетак сарадника, али безуспјешно.

Остали смо ускраћени за одговоре да ли су тачни извештаји обавештајаца  ЦИА који су се појавили у медијима и који тврде да Русија озбиљно намерава да направи велику војну базу код аеродрома у Маховљанима, недалеко од Бањалуке. Такав војни комплекс би, према извештају ЦИА, представљао директну противтежу америчкој бази „Бондстил” на Косову, а Русији би омогућио контролу читавог европског континента из једне тачке.

Даље, сасвим је индикативна и најављена посјета руског министра одбране Сергеја Шојгуа Београду на Дан ослобођења Београда, 20. октобра. Прије њега, требало би да у Србију коначно стигну и обећани авиони „миг-29″ и војна техника из Русије. Тачни датуми посјете и допремања војне технике требало би да буду утаначени већ ове седмице јер је најављено да српски шеф дипломатије Ивица Дачић иде у Москву на састанак с руским колегом Сергејем Лавровом. Очекује се да двојица министара разговарају и о политичким питањима, као што су притисци на Србију да уведе санкције Русији, статусу Српско-руског центра у Нишу, као и плановима за изградњу „Турског тока”.

Ова снажна министарско-дипломатска активност отвара простор сумњама да Русија није задовољна напредовањем нишког центра и сталним одлагањем Београда да им омогући дипломатски статус, па да баш зато желе да се обезбеде формирањем центра у Српској.

Генерал-мајор у пензији Божо Новак, бивши начелник Штаба ваздухопловства и противваздушне одбране ВРС, каже да је теоретски могуће формирати центар на Романији.

Према његовим речима, засад једини аеродром А класификације у РС, одакле је могуће пружити брзу помоћ, јесте аеродром у Бањалуци.

– Да би постојало нешто као што је хуманитарни центар на Романији, мора да постоји и инфраструктура. Тамо постоји зараван коју смо ми планирали за аеродром Ц категорије, али није постојала цела позадинска структура за прихват летелица, смештај механичара, складиштење и допуну горива, посебно ако се ради о хеликоптерима. Када је реч о метео и климатским условима, никакве препреке не постоје да се летилиште користи, али је потребна инфраструктура за центар, а она је скупа. На Сокоцу би се то лако могло урадити. Лако је дати идеју, али је потребан пројекат, инфраструктура и онај ко би то све платио. Било би лепо да у РС буде таквог центра – истиче Божо Новак.

Извор: Седмица

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.