Хофер: Не желим да Аустрија постане чланица НАТО-а

Политика0

Кандидат за аустријског председника Норберт Хофер изјаснио се против чланства те државе у НАТО-у, изразивши намеру да Аустрија сачува своју неутралност. Хофер је у интервјуу за Спутњик говорио и могућем одржавању референдума о иступању Аустрије из ЕУ, о санкцијама које је Запад увео Русији, али и могућности да Аустрија призна да је Крим део Русије.

„Аустрија неће ући у НАТО и не желим да Аустрија постане чланица алијансе. Као кандидат за председника Аустрије желим да кажем да имамо намеру да и даље одржавамо своју неутралност“, рекао је Хофер у интервјуу за Спутњик.

Говорећи о могућности одржавања референдума о иступању Аустрије из ЕУ, Хофер је рекао да Аустрија може да одржи референдум у два случаја: ако члан Уније постане Турска, или ако дође до одлука по којима се земље-чланице лишавају свог суверенитета. „Сматрам да Аустрија може да игра важну улогу у развоју Европске уније. Међутим, постоје две опције у чијем случају је неопходно спровести референдум: као прво, ако Турска постане чланица ЕУ. Сматрам да би то била фатална грешка“, рекао је Хофер. На питање о разлозима због којих је против уласка Турске у ЕУ, одговорио је да је „Турска велика земља са специфичном културом и интересима“, што би веома брзо могло да постане разлог за конфликте различитих култура.

„Интегрисање толико велике државе у ЕУ би, вероватно, довело до конфликата“, рекао је Хофер. Упитан да ли сматра да Аустрија треба да укине санкције Русији, навео je да ће он посебно заступати укидање санкција, јер су изазвале велику штету економији. „Многи људи су остали без посла, а мислимо да је сада време да се ова препрека уклони“, рекао је Хофер. Упркос чињеници да је предвиђање о укидању санкција „тешко због људског фактора“, он је рекао да се „укидање санкција може разматрати наредне године“.

На питање о могућности да Аустрија призна да је Крим део Русије, Хофер је рекао да је „грешка сада исправљена“.

„Сматрам да је полуострво Крим руска територија, део Русије, и било би занимљиво видети да ли други аустријски политичари имају довољно храбрости да изразе своје ставове о овом питању“, истакао је Хофер. Осим тога, Хофер је говорио о тзв. кампањи у западним медијима за промовисање идеје да Русија „представља претњу за цео свет“. „Таквих чланака у медијима има све мање. Људи постају критичнији, више не верују свему што прочитају у медијима“, нагласио је Хофер. Он је додао да „изгледа да неки медији живе у сопственом свету“. „Они копирају чланке једни од других и мисле да тиме утичу на одређене групе људи. Не мислим да то сада има исти ефекат као раније“, рекао је Хофер. Током пролећа ове године у Аустрији су одржана два круга председничких избора у којима је бивши лидер „Зелених“ Александер Ван дер Белен победио Норбета Хофера, кандидата десничарске Слободарске партије за свега 0.6 одсто. Касније је Уставни суд поништио резултате. При сусрету министра унутрашњих послова Волфганга Соботке са представницима аустријских парламентарних партија 12. септембра, донета је одлука да ће нови председнички избори бити одржани 4. децембра.

ИЗВОР: vostok.rs

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.