ГРУШКО У БЕОГРАДУ: МНОГИ ЖЕЛЕ ДА СРБИЈУ ПРЕТВОРЕ У АРЕНУ ЗА КОНФРОНТАЦИЈЕ

Политика0

Заменик шефа руске дипломатије Александар Грушко изјавио је данас у Београду да многе снаге желе да Балкан и Србију претворе у арену политичке конфронтације.

Грушко је након састанка са шефом српске диломатије Ивицом Дачићем навео и да те исте снаге желе да их ставе пред вештачки избор између Русије и Запада.

„Између Србије и Русије и српског и руског народа постоји искрено историјско пријатељство и свако нормалан би могао да се пита зашто и коме такви добри односи могу да сметају“, рекао је Грушко.

Двојица дипломата оценила су током састанка да две земље имају „контакте без преседана на највишем политичком нивоу“, као и да је „ткиво политичког дијалога веома јако“, преноси Танјуг.

Дачић је најавио да ће Сергеј Лавров у Србију доћи почетком наредне године.

Позив Москве Европи

Он се осврнуо и на односе Русије са Вашингтоном и Бриселом, позвавши све европске државе да подигну глас, у смислу безбедности, и да не прихвате платформу за америчке ракете.

„Директно смо се обратили свим заинтересованим странама да не дозоволе да се наш заједнички континент претвори у арену конфронтације, а то се може догодити ако САД разместе своје оружје средњег домета“, рекао је Грушко, одговарајући на питање руских новинара.

Грушко је навео да ће приближавање ракета средњег домета према руској граници утицати на стратешки баланс Москве и Вашингтона.

Заменик руског шефа дипломатије Сергеја Лаврова потврдио је да на снази остаје иницијатива Москве да се примени мораторијум на размештање оружја забрањеног Споразумом о нуклеарним снагама средњег домета између Москве и Вашингтона, а који је престао да важи пре скоро четири месеца.

Тај корак би, како додаје, имао највеће последице према европској безебдности, зато би руски мораторијум на спровођење Споразума о смањењу наоружања са САД и НАТО био битан, како не би допустили да арена постане простор за конфронтације.

Спутник

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.