Глас КиМ: „Чари“ Бриселског споразума… Чиста егзотика!

Друштво0

Пре пар дана писала нам је Весна М., млада мама из српске средине „јужно од Ибра“ која се суочила са занимљивим проблемом.

Наиме, њој су у њеној локалној заједници обећали посао. Oна је редовно ишла на обуку, а када је требало да почне да ради свој нови посао (ништа спектакуларно, да буде ћата у администрацији), није могла због тога што јој је истекла „косоварска лична карта“.

Весна М. је уредно отишла код окупационих власти – као што знате, због Бриселског споразума Срби (јужно од Ибра, прим. ред.) су принуђени да имају дупла документа, а тамо су је обавестили да она не може да има документа на своје девојачко презиме јер они знају да је удата и да има дечицу.

„Извадите ми онда на мужевљево презиме“ – олако је то схватила Весна.

Е ту креће проблем.

Службеник јој је објаснио да oна, иако по српским папирима уредно живи у браку, у ствари није удата по косовским папирима, стога по њима она живи у „конкубинату“ и не може да има мужевљево презиме, а што се тиче закона ни деца им нису из брака.

Када је упитала шта онда да ради, објаснио јој је да треба да донесе потврду да се развела у српском суду па да је они венчају по „косоварским“ законима!?

Весна је наравно била згрожена. Није имала намеру да се разводи а камоли да се сад млати и глуми представу венчавања у шиптарској општини?!

Али онда ништа од посла, а њена деца не питају – да ли ти имаш мама дупле папире, татино презиме, двојно венчање – већ желе да једу.

Весна је покушала да ствар среди са српским надлежним органима, али они су је гледали као да је се гнушају, као да је она крива за Бриселски споразум, као да само она на целом КиМ има дупли идентитет… и нису хтели да јој помогну, сем што су јој рекли да је развод скуп и дуг а да ће њена деца у школи бити писана као деца разведених родитеља… јер је школа српска институција!

Весна је онда писала нама. Ми смо истражили и видели да заиста шиптари траже, и да Београд зна за ту њихову одредбу да се људи венчавају код њих и да не признају бракове склопљене код српских органа.

Звали смо надлежне. Нису знали како да нам помогну.
Службеник се насмејао чак, рекавши – Што се не одсели?
Нама није било смешно.

Нека Београд и издајничке власти престану да нам помажу!!
Срби на КиМ ће морати да и даље налазе креативна решења за своје егзотичне проблеме у које их је Београд увалио Бриселским споразумом.

Ја немам решење. Нема ни Весна.
Шта бисте урадили ви?

ФБ страница Глас Косова и Метохије
10.3.2017

ИЗВОР: СРБски ФБРепортер 

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.