Гидеон Грајф: Хрвати су створили пакаo на земљи – Јасеновац

Ваш глас0

Прича о убијенима у Јасеновцу није само прича о смрти – то је прича о најгорој врсти окрутности, злу, садизму и нехуманости, истиче израелски експерт за Холокауст Гидеон Грајф

Главни историчар израелског Института за образовање, документовање и истраживање Холокауста „Шем олам“ Гидеон Грајф истиче да је концентрациони логор Јасеновац био „пакао на Земљи који су створили Хрвати“ и упозорава на настојања да се избрише и ревидира историја, што „личи на покушаје да се укине Холокауст“.

У интервјуу Срни Грајф каже да се концлогор Јасеновац и друга губилишта из његовог „система“ разликују од осталих нацистичких логора зато што су мучења у Јасеновцу била много монструознија него у Аушвицу и осталим нацистичким логорима, те и због чињенице да у њима нису учествовали њемачки војници.

Он сматра да хрватска Влада и неки историчари и даље покушавају да кривотворе чињенице и настављају са ревизијом историје логора Јасеновац и других губилишта.

Грајф истиче да се „пред хрватским порицањем истине о злочину почињеном у овом логору не смије више ћутати“, јер је „неколико стотина хиљада невиних људи, жена дјеце и мушкараца“ на најсвирепији могући начин побијено и мучено у овом, али и другим логорима широм тадашње Хрватске, „те да је постојао посебан систем, односно логор за мучење дјеце“.

„На званичној комеморацији одржаној у априлу 2015. године хрватски премијер Зоран Милановић обратио се присутним антифашистичким организацијама и преживјелим логорашима и рођацима жртва, али десничарски предсједник Хрватске Колинда Грабар није се ни појавила на комеморацији“, подсјећа Грајф.

Он наглашава да „прича о убијенима у Јасеновцу није само прича о смрти – то је прича о најгорој врсти окрутности, злу, садизму и нехуманости“.

„Починиоци злочина уживали су у звјерствима и патњама својих жртава и непрестано су развијали нове начине мучења и наношења боли“, напомиње Грајф и додаје да у Јасеновцу „смрт сама по себи није била довољна“.

Главни историчар израелског Института за образовање, документовање и истраживање Холокауста „Шем олам“ Гидеон Грајф каже да је поражавајуће то што многе његове колеге историчари не знају ништа о Јасеновцу.

„Чак не знају ни у којој је држави се догодио, а камоли да га лоцирају! А историја убијених у Јасеновцу није само историја смрти, већ историја о звјерствима, злу, садизму и нечовјештву. У концентрационим логорима које су водили Хрвати смрт је сматрана врхунском вриједношћу“, наводи Грајф за Срну.

Грајф, израелски експерт за Холокауст, говорећи о највећем концентрационом логору у Независној Држави Хрватској, закључује да су „хрватске руке потпуно прекривене крвљу на стотине хиљада невиних Срба, Рома и Јевреја“.

Разговарала: Зорица СИМЕУНОВИЋ

Извор: СРНА/ЈАДОВНО

—————

24.9.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.