ЕУ одобрила увоз генетски модификоване соје за исхрану људи и стоке

Друштво0

Европска комисија је одобрила увоз и прераду „Roundup Ready 2 Xtend“ соје Монсанто из САД, након проведене расправе о безбедности глифосат хербицида који је одложио увођење генетски модификоване соје.

„Европска комисија је дозволила употребу три врсте ГМО за употребу у исхрани људи и стоке, (соја MON 87708 х MON 89788, соја CG 87705 х CG 89788 и соје FG 72), од којих су свe прошлe кроз свеобухватну процедуру одобравања, укључујући научну процену од стране EFSA „, саопштила је Европска комисија.

Све соје су прошле кроз свеобухватну процедуру одобравања, укључујући научне процене од стране Европске агенције за безбедност хране (EFSA). Одобренo семе укључујe „Roundup Ready 2 Xtend“.

Након одобрења Комисије Монсанто ГМО сојa сада може да се користи за храњење животиња, као и за људску храну, али не и за садњу у ЕУ. Дозвола важи 10 година, али из ЕУ су упозорили „да сви производи подлежу строгим правилима ЕУ.“

Иако је „Roundup Ready 2 Xtend“ соја отпорна на оба глифосата и дикамба хербициде, употреба дикамба хербицида ће се разматрати у каснијој фази од стране Агенције за заштиту животне средине (EPA) и тренутно није одобрен од стране ЕPА .

Соја је одобрена раније ове године за увознике у Кини. Монсанто сада планира да обезбеди 15 милиона хектара соје за потребе извоза, наводи се у саопштењу.

Дикамба је прво одобрена 1967. и била је повезана са високим стопама малигних оболења у породицама узгајивача хране. Адвокати потрошача и представници здравствених и еколошких организација су се жестоко противили новом „Xtend“ систему јер су лоше уицали по здравље људи и природе.

Европа је други по величини купац соје, и настоји да генетски модификованом сојом задовољи потражњу за месним и млечним производима. ЕУ производи мање од милион тона соје годишње, док увози око 35 милиона тона, према подацима „World Wide Fund for Nature.“

ИЗВОР: РТ, Восток

Фото: © Jim Young / Reuters

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.