ДРВО ЖИВОТА – Инспиративни текст

Ваш глас0

Брига у заједници – повезивање засебног дрвећа
Разина до које смо способни искрено се бринути једни за друге, разина је до које ће наше заједнице процвасти и до које ће њихови поједини чланови бити благословљени невјеројатном количином духовне снаге, ентузијазма и осјећаја сигурности.
Како бих илустрирао колико је за нас важно да се истински повежемо и пружимо подршку једни другима, радо бих вам дао невјеројатан примјер из шуме секвоје који сам једном чуо од Њ.С. Радханатха Сwамија.

Тајна дрвећа секвоје
У Калифорнији можете пронаћи највеће дрвеће на свијету, секвоју. Неке секвоје толико су велике да је потребно четрдесет одраслих особа које се држе за руке како би је једном окружиле! Оне расту тијеком тисућа година и неке могу бити старе 5 000 година или више.
Када уђете у шуму секвоје нађете се у врло спокојном древном окружју. Зраке сунца једва се пробијају кроз густо лишће. Секвоје расту толико близу једна другој да се чини како дијеле неку тајну.
Како би било снажно, дрвеће обично мора пустити своје коријење врло дубоко. Иначе би се срушило. Можемо узети примјер палме: њезино коријење расте у земљу онолико дубоко колико је палма висока. Међутим секвоје – највише дрвеће на свијету – имају врло плитко коријење. Но оне ипак остају стајати тисућама година подносећи урагане, сњежне олује, потресе, а у данашње вријеме и киселе кише – неузнемирене. Која је њихова тајна?

Упитате ли шумског чувара, он ће вам објаснити како њима коријење расте у страну. Другим ријечима, њихово коријење не расте према доље већ у страну, на начин да се протегне и омота око коријења сусједних секвоја готово као да се држе за руке. На овај начин – изравно или неизравно – свако дрво повезано је са сваким другим дрветом у шуми и свако дрво подржава остала. То им даје толико пуно снаге да на тај начин могу наставити расти тисућама година подносећи различите увјете.
Међусобна повезаност такођер представља тајну добре бриге у заједници. Показујући међусобну бригу они слаби постају снажни, снажни постају још снажнији и сва се та снага дијели. То је попут горе споменуте шуме секвоје. Младо и крхко дрвеће секвоје прима снагу од старијег дрвећа и тако нарасте како би доживјело тисуће година. Заузврат, младо дрвеће повезује стара дрвећа и даје им снагу.
Подсјетник на то нам је и изрека коју је Срила Прабхупада знао цитирати: „Сложни стојимо, раздвојени падамо!“

ИЗВОР: portalomanija.com , sacinandanaswami.com

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.