Догађаји који су обележили политичку сцену Србије у 2016.

Политика0

Београд – Како је изгледала поличка слагалица у Србији у протеклих 366 дана? „Избори“ су реч којом је 2016. година отворена, али и којом се година на измаку затвара.
Од расписивања ванредних парламентарних избора у јануару месецу – преко компликоване постизборне комбинаторике и шаренијег сазива Парламента, пун круг начињен је последњих месеци креирањем листе потенцијалних председничких кандидата.
Бурна политичка година стартовала је већ 17. јануара, када је премијер Александар Вучић најавио ванредне парламентарне изборе.
„Моја одлука је да идемо на изборе, да идемо у победу за будућност Србије”, поручио је тада он.
Кампањом и пре кампање, отварањем фабрика, рекордним бројем камена темељаца, свечаним отварањем деоница пута, тунела и мостова. И странке позиције и опозиције утвркивале су се за гласове грађана све до 24. априла, када су грађани изабрали далеко шаренији сазив Парламента.
Након што је Републичка изборна комисија утврдила коначне резултате избора, места у посланичким клупама добили су посланици са 12 листа. Међу њима, било је и задовољних, али и незадовољних.
„Немамо времена за славље и ускоро ћемо почети да радимо“, кратко је поручио Вучић после избора.
Лидер покрета Доста је било Саша Радуловић звучао је задовољније. „Освојили смо између три и пет пута више него на претходним изборима на готово свим бирачким местима“, подсетио је он.
Док је председник радикала Војсилав Шешељ био видно разочаран. “Што се тиче самих изборних резултата, ја морам признати да нисмо задовољни…“, навео је он.
Тадашњи председник ДС-а Бојан Пајтић имао је оправдање за слабији резултат своје странке. „Ови избори су били све само не фер и поштени“, оценио је он.
Од априла до децемба – једно питање остало је без одговора. Ко ће сносити одговорност за рушење објеката у Херцеговачкој улици и због чињенице да полиција није реаговала на позиве грађана?
Случај који је покренуо грађане да шест пута у 2016. изађу на улице и затраже од надлежних институција да се тај случај разреши.
И док су односи у региону променљивог курса: од хапшења шпијуна, лица осумњичених за покушај државног удара у Црној Гори, пружене руке пријатељства Београда и Загреба, до „горких“ чоколадица…
„Односи у региону свакако морају да буду бољи што није толико тешко, пошто су сада лоши…“, констатује шеф српске дипломатије Ивица Дачић.
Спољнополитичка слика није се значајније променила. Балансирање између истока и запада и даље је курс којим плови Србија.
„Не пада ми на памет да сечемо грану на којој седимо а да при томе не знамо за шта ћемо се ухватити када одсечемо ту грану”, упозорио је Дачић.
А година која је причом о изборима старстовала, тако се и завршава! Тек послење дане 2016. грађани ће зампатити по отварању незваничне трке за фотељу на Андрићевом венцу. За сада – листа броји много потенцијалних кандидата.
Томислав Николић не крије амбицију да освоји још један мандат. „Ја нисам нескроман, али је Србији потребан овакав председник”, каже он.
Учешће у изборној трци најавио је и заштитник грађана Саша Јанковић. „Бићу кандидат грађана. Председник изражава државно, односно национално, а не страначко јединство, а странке своје место могу, треба и добродошле су да пронађу у општем интересу, а не обрнуто”, навео је он.
Бивши шеф дипломатије Вук Јеремић каже да ће евентуално учешће на председничким изборима бити његова најозбиљнија одлука. „Кад бих се кандидаовао била би то моја најважнија одлука у каријери и стога прилазим озбиљно томе и не затрчавам се”, поручује он.
У Нову годину Србија, ипак, улази са неизвесношћу: хоће ли се уз председника бирати и нови сазив Скупштине, као што су то предвидели неки од посланика опозиције? Тако је Саша Радуловић заједно са колегама из Покрета, последњег радног дана Скупштине, у холу парламента запевао Бајагину песму “Пада Влада”.
Политичка завршница актуелне године – повратак у Србију Богољуба Карића, ослобођеног свих оптужби, и то након десет година проведених ван ње. Ипак, он неће бити још једна политичка фигура, већ „слуга“ оних који су на власти.

Маја Ђурић / Н1

ИЗВОР: vaseljenska.com

Скупштина Србије (Фото: Принтскрипт)

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.