ДОДИК: У овом часу десет држава спремно да призна самосталност Српске

Политика0

У овом часу, десет држава спремно је да призна самосталност Републике Српске, али ми ћемо опцију отцјепљења активирати само ако буду настављени покушаји укидања Српске, изјавио је, гостујући у програму Телевизије Н1, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Додик је рекао и да су недавно представници америчке администрације срушили договор политичких лидера уБиХ постигут у присуству тадашњег шефа Делегације Европске уније у БиХ Ларса Гунара Вигемарка.

– А онда након два дана из америчке Амбасаде или од Палмера дође питање гдје је ту Годишњи национални план. И то је био знак да је све пропало. То значи да Американци не прихватају оно у шта нису инволвирани у преговарачкој структури, па таман то била само позиција посматрача, а ту је позицију имала Европска унија. Оно што је било искреирано, искреирала смо нас тројица. А били смо договорили све, сва постављења и министре и помоћнике министара и онда неко каже да хоће тај Акциони план – истакао је Додик.

Додик је напоменуо да у БиХ постоји консензус о чланству у ЕУ, али да се оперативно не ради ништа.

– ЕУ је рекла да они не сматрају да је услов НАТО кретање. Дали су мишљење које је јасно, низ ствари тамо – да БиХ не може да креће ка чланству ако постоји високи представник и много чега другог. Одједном је дошла прича о НАТО-у као најважнија – навео је.

Он је рекао да је синоћ са члановима Предсједништва БиХ Жељком Комшићем и Шефиком Џаферовићем разговарао о свим питањима, па и о НАТО.

– Фино сам рекао, колико сам разумио, њима је важно да се не доводе у питање раније донесене одлуке. Ја их не могу ни довести. Члан три споразума којег смо потписали говори управо то. Говори о томе да се морају уважити ставови и других органа нивоа власти – рекао је Додик.

Милорад Додик (Фото: Sputnik/ Александар Милачић)
РТРС, Искра

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.