Додик: Српска треба да се одвоји, да живи сама, па да се – федерално или конфедерално – удружи са Србијом

Политика0

„СА СВОМ ЕНЕРГИЈОМ ЈАЧАЈМО СРПСКУ – НА ДОБРЕ НАМЕРЕ СВЕТА СЕ НЕ МОЖЕ РАЧУНАТИ“

* „Мој базични страх је од њих, од Германа, Немаца, усташа који су дошли овде и побили наш народ. То ми је у генима

* „Ми смо се уверили кроз све ове деценије шта значи овде присуство странаца... Овде су увек долазили Германи и у два светска рата побили пола популације српског народа. Сада би поново уређивали наш простор овде како они мисле да треба. Зато нам шаљу разне високе представнике, тако да су овде били Шварц-Шилинг и два Аустријанца, а сада треба да дође неки Немац… што говори да њихов интерес није престао за нас

„Њихов концепт је – што слабији српски народ, што слабија Србија, а поготово Република Српска. Тај концепт они не напуштају. Само наивни верују да они овде дођу са другим намерама. И Британци и Немци и већина Европљана овде долази искључиво да би опколили Србе политичким захтевима како би били што слабији и увек вечито криви

_____________________________________________________

ПРЕДСЕДАВАЈУЋИ Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да сва енергија мора бити усмерена ка јачању Републике Српске без обзира шта причали из међународне заједнице на чије се добре намере не може рачунати у било којем погледу.

Коментаришући нови нон пејпер из Брисела, који говори о ангажману ЕУ на западном Балкану, Додик је рекао новинарима да сви нон пејпери у суштини изгледају исто и да је реч о необавезујућем покушају да се искаже став или да они који би желели ригидније понашање на овим просторима створе себи претпоставке за тако нешто.

Он је навео да је једина реалност да се Република Српска одвоји, да живи сама, да се удружи у неком облику са Србијом – федералном или конфедералном.

„Овде није питање зашто смо ми против њих, него зашто су они против нас. Овде се ради о нашој, а не о њиховој земљи“, поручио је Додик.

Оцијенио је да то повлачи много питања, те у дану када Срби обележавају страдање у усташком логору Јасеновац, као дете Козаре памти, не зато што је тако васпитан да би имао неку мржњу према Немцима или усташама, него што се то не може заборавити.

„Мој базични страх је од њих, од Германа, Немаца, усташа који су дошли овде и побили наш народ. То ми је у генима“, рекао је Додик новинарима у Козарској Дубици.

Према његовим речима, ма где се налазио, када помисли на Јасеновац, тај базични страх доживи и да је везан за лоше намере које они доносе, те да је тако било 1941. године и да је тако данас.

„Ми смо се уверили кроз све ове деценије шта значи овде присуство странаца. Уверили смо се кроз прошли век који је век страдања Срба“, подсетио је Додик.

Он је нагласио да су овде увек долазили Германи и у два светска рата побили пола популације српског народа.

„Сада би поново уређивали наш простор овде како они мисле да треба. Зато нам шаљу разне високе представнике, тако да су овде били Шварц-Шилинг и два Аустријанца и сада треба да дође неки Немац и тако даље, што говори да њихов интерес није престао за нас“, подсетио је Додик.

Истакао је да га понекад зачуди њихова упорност да константно имају контролу над Србима и Републиком Српском.

„Када нам не наносе зла, онда би нам овде доносили нека своја решења која су опет против нас, која су поново за неку централизовану БиХ коју ми нећемо и много чега другог“, рекао је Додик.

Српски члан и председавајући Председништва БиХ поручио је да на њихове добре намере не може да се рачуна у било којем погледу.

„Ми не можемо да пристанемо да нам они уређују начин живота. Они који мисле да ми треба да живимо као једна безлична маса, да се изгуби наш идентитет. Када то нису успели у два светска рата, сада би да то учине преко високих представника као што то ради (Валентин) Инцко који каже да га Република Српска ‘подсећа на Независну Државу Хрватску’. То је иста она држава Хрватска која је побила стотине хиљада овде у Јасеновцу“, упозорио је Додик.

(Фотографије: Зорана Јевтић, Курир)

Он је оценио да је реч о безочној причи и да је њихов концепт што слабији српски народ, што слабија Србија, а поготово Република Српска.

„Тај концепт они не напуштају. Само наивни верују да они овде дођу са другим намерама. И Британци и Немци и већина Европљана овдје долази искључиво да би опколили Србе политичким захтевима како би били што слабији и увек вечито криви“, рекао је Додик.

Он је додао да, уколико им неки политичари не одговарају да их стављају на листе, да им пресуђују и константно причају о некој врсти корупције, те да се у Европи може чути да нема нигде веће корупције него тамо.

„Они упорно настоје да нам овдје продају неки свој начин живота. Морамо се окренути себи и бити јасни у томе“, рекао је Додик и додао да се са светом мора кореспондирати, али да никада није било веће повјерење Срба што се тиче руководства и у Републици Српској и Србији да кажу шта је српски интерес.

Према његовим речма, треба ослободити енергију код Срба да јасно кажу шта је наш интерес и то је свакако велика побједа.

„Та енергија данас мора бити усмерена ка јачању Републике Српске без обзира шта они причали“, истакао је Додик.

fakti