ПОКЕМОН ГО — ЦИА КАМЕРА У СВАКОМ ДВОРИШТУ, КУЋИ… И ВОЈНОЈ БАЗИ

Друштво0

Рећи ћу вам нешто занимљиво о «Покемон Го» игри.

Три пута сам већ до сада давао интервјуе на ову тему због чега сам морао да тражим информације из примарних извора на енглеском.

Креатор: Niantic Labs. Интерно покретање Гугла. Везе Гугла са Великим Братом — то сами потражите на Гуглу, ја ћу мало дубље објаснити ствари.

— Ниантик је основао Џон Хенк (John Hanke) који је такође основао Keyhole, Inc («Кључаоница») — пројекат за мапирање површине откупљен од стране тог истог Гугла и на чијој су основи креирани Гугл-карте, Гугл- Земља, Гугл-приказ улица.

— Keyhole, Inc спонзорише фонд Ин-Кју-Тел (In-Q-Tel). Овај фонд ЦИА-е, званично је основан 1999. године.

Користећи се горе наведеним апликацијама, решили су важне задатке:
— Надоградња мапирања површине планете, укључујући путеве, базе и тако даље. А раније су карте биле стратешке и поверљиве — грађанске карте су чак намерно прављене са грешкама.
— Аутомобили-роботи Гугл-Стритс су мапирали чак и најмање улице града, путељке, аутомобиле, лица…

Остало је решити само још један проблем. Како заћи у наше домове, подруме, касарне и тако даље по списку?

Niantic Labs производи сјајну «заразну» игрицу, модеране технологије више реалности.

Када преузмете апликацију, дате јој права (приступ камери, микрофону, жироскопу, Џи-Пи-Есу, У-Ес-Беу итд), а ваш телефон завибрира и јави да су прва три покемона ту! (Прва три су увек ту одједном и у близини).

Игра захтева да их усликате са свих страна, а затим награди ваш први успех. А истовремено добије фотографије ваше тренутне локације, укључујући и положај и угао нагиба телефона.

Честитамо! Управо сте снимили ваш стан! Да објашњавам даље?

Инсталирањем игре ви прихватате услове под којима можете да инсталирате ову игрицу. А ти услови нису прости. Ниантик вас и званично упозорава: «Ми сарађујемо са државним органима и приватним компанијама. Можемо да им откријемо било какве информације о вама или вашем детету….». Али ко то чита?

Ту је и тачка 6: «Наш програм није у стању да испуни захтев вашег претраживача «Не прати» — «Do not track».

Осим добровољног и веселог мапирања свега и сваког, отварају се још неке интересантне могућности. На пример, неко пожели да сазна шта се ради у згради, на пример, Државне думе? И десетинама посланика, чистачица, новинара завибрира телефон: «Пикачу је близу!!!». А срећни грађани изваде своје паметне телефоне, активирају камере, микрофоне, Џи-Пи-Ес, жироскоп … и почну да се окрећу гледајући у екран и пошаљу терабајте видеотока и… Бинго! Свет се поново променио, постао је другачији.

Добро дошли у нову еру.

ИЗВОР: SRB.News-Front.info

ФОТО: pokemon.com

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.