Братунац — сјећање на 3.500 убијених Срба (ВИДЕО)

Политика0

Парастосом на братуначком Градском гробљу, који предводи епископ зворничко-тузлански Хризостом и прислуживањем свијећа за покој душа настрадалих, данас је одавана почаст и обељежено је страдање око 3.500 Срба из Средњег Подриња и Бирча које су убили припадници такозване Армије БиХ током протеклог рата, пише „Спутњик“.

На спомен-крст у Братунцу цвијеће су положили предсједник Српске Милорад Додик, изасланик члана Председништва БиХ из Српске Младена Иванића, министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Миленко Савановић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Александар Вулин, амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукићевић, те изасланик руске Амбасаде у БиХ и представници ОХР-а.

Централни комеморативни скуп одржава се поводом 24 године од великог страдања Срба у околини Сребренице и Братунца на Петровдан 1992. године и у знак сјећања и одавање почасти свим Србима средњег Подриња убијеним и погинулим у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Према подацима Републичког центра за истраживање ратних злочина, без једног или оба родитеља у Подрињу током протеклог рата остало је око 800 српске деце, а око 5.400 породица остало је без покретне и непокретне имовине.

Од априла 1992. до јануара 1993. године у нападима муслиманских снага из Сребренице уништено је и разорено на десетине српских села, масакрирано и на најбруталнији начин убијено стотине српских цивила у Сребреници и селима око Братунца, Милића, Сребренице и Скелана.

 

Додик: Сви ће похрлити у Сребреницу, а у Братунцу никог нема

На обиљежавању Дана страдања Срба у Братунцу нема представника међународне заједнице, а за два дана сви ће да похрле у Сребреницу, јер за њих постоји само једно страдање, рекао је председник Републике Српске Милорад Додик и додао да је у Сребреници било злочина према муслиманима, али да није било геноцида.

Додик је након парастоса жртвама рата у Подрињу рекао да су Срби у Босни током рата бранили државу и да нису жељели ништа осим мира.

Он је додао да је РС показала своју способност да самостално живи, што није случај, како каже, са БиХ, Федерацијом и великим бројем кантона.

„БиХ је доказ промашености, диверзију, у политичком смислу њеног постојања, врши међународна заједница, а једна од тих диверзија је и то што данас нема никог од њих, а за два дана сви ће похрлити у Сребреницу“, рекао је Додик.

Он је додао да се међународна заједница додатно устријемила да окарактерише страдање у Сребреници као геноцид, али да Србија то никада неће прихватити.

Како каже, Алија Изетбеговић је у Босни довео оба народа у страшни рат и он је продуковао велико страдање муслимана у Сребреници.

Према Додиковим речима, тачно се зна докле су сузе мајки, а када почињу лажне сузе политичарки које желе да направе притисак.

„Како је могуће да за једну добру намјеру премијера Србије Александра Вучића кажу да није добродошао. Кажу Вучић нам је узео Сребреницу, шта је требало, да погине, па да кажу хвала што је дошао. Сребреница је РС“, рекао је Додик.

Он је додао да нико не покушава да поништи бол и тугу сребреничких мајки, али да жели да може да се чује и бол српских мајки.

Додик је подсјетио да су Срби укупно претрпели највећа страдања у прошлом рату, те да циљ РС није БиХ.

„РС је држава, а БиХ промашени покушај државе“, закључио је Додик.

ИЗВОР: in4s.net

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.