Бранко Радун: Мирис крви на Балкану

Политика0

Нешто се гадно кува на брдовитом Балкану. Имамо потпуну блокаду државе Македоније, којој се не допушта ни изборе да организује и којој прети подела на македонски и албански део.

У Црној Гори конфликте у парламенту и ситуацију да се Ђукановићев ауторитарни режим први пут нашао у кризи, из које тешко може да исплива чак и уласком у НАТО. У Босни је распад система одавно наступио, али опозиција, коју подржава Запад да ослаби или у перспективи и склони Додика, додатно подгрева тензије у Бањалуци. У Хрватској блокада рада ХДЗ владе. Чак смо и у Србији имали покушаје демонстрација којима се настоје довести у питање резултати избора.

Очигледно је да је дестабилизација Балкана процес који је тренутно интензивније активиран. Западни центри моћи настоје да ослабе балканске државе и да стабилизују контролу над „мостом међу световима“. Оно што забрињава је подршка повампирењу усташтва у Хрватској, затим антисрпски испади сарајевских политичких кругова, дукљанизација Црне Горе с гушењем српског идентитета, антисрпска и антимакедонска политика албанских политичких и паравојних структура. Јасан је рукопис.

Што се тиче великих сила које су присутне на Балкану, очигледно је да САД немају интерес да се Балкан стабилизује да би имале потенцијално жариште, док, рецимо, Немачка жели стабилизацију, али на штету српских интереса, Турска дестабилизује Балкан подршком муслиманском експанзионизму, а Русија има стабилизирајући ефекат.

Ако бисмо крајем године у Вашингтону имали председника који се презива Клинтон, а притом имамо власт ХДЗ са неоусташком реториком у Загребу и Изетбеговића у Сарајеву, онда то јесте опасан повратак у деведесете. Треба бити свестан да би са Хилари Клинтон дошла и читава екипа која је деведесетих водила антисрпску политику и који заговарају агресивнији притисак на Србију да призна Косово и да БиХ постане унитарна, то јест да се угуши Република Српска. Иако се америчка политика, нарочито спољња, тешко и споро мења, није небитно ни ко је на њеном челу. Стога, кад ме питају за кога гласам, ја одговарам за Доналда.

Извор: Курир, vidovdan.org

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.