Бојанић: ОЛУЈА – ЗЛОЧИН КОЈИ ТРАЈЕ ! 24. ГОДИШЊИЦА ОД ГЕНОЦИДНОГ, ЗВЕРСКОГ ПРОГОНА И СТРАДАЊА СРБА У СРПСКОЈ КРАЈИНИ ОД ХРВАТСКИХ УСТАШКИХ ЗВЕРИ

Друштво0
Приредио Ђорђе Бојанић
Годишњица зверског и геноцидног старадња Срба у такозваној операцији „Олуја“ од хрватских-усташких звери и у њеном наставку, акцији такозваној „Маестрал“, када је извршен зверски и геноцидни хрватски-усташки злочин  на 13 општина БиХ, биће обележена Централна државна манифестација Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији „Олуја“  биће одржана у недељу 4. августа 2019. у 19 сати, код манастира Крушедол на Фрушкој Гори.
Република Србија и Република Српска заједно ће обележити годишњицу страдања и прогона Срба из Хрватске, што је врло позитивно.

Председник Србије Александар Вучић позвао је све грађане Србије, а посебно Крајишнике, да дођу сутра у Крушедол, где ће бити обележена годишњица „Олује“, да одају пошту настрадалим Србима, науче децу шта се тамо заиста десило, како тај ужасни злочин никада не сме да буде заборављен.

У операцији „Олуја“ која је почела у зору 4. августа 1995. хрватске-усташке звери, у садејству с муслиманским зверима Босне и Херцеговине, побиле укупно 2.670 и у егзодус натерале 280.000 људи.
У „Олуји“ је с простора Српске Крајине нестало близу 2.000 Срба и протерано око 250.000, а у акцији „Маестрал“ која је била њен продужетак, убијено је 655 и изгнано око 130.000 Срба с подручја 13 општина БиХ. Према подацима „Веритаса“ још се трага за 1.011 несталих Срба, међу којима је 660 цивила од којих 337 жена.
Однос снага је био 7:1 у корист агресора –  више од 200.000 војника и полицајаца хрватске војске је напало 30.000 војника Српске Војске Крајине.
Штета настала „Олујом“ је несагледива, а статистика „Олује“ је више него поражавајућа:
2.670 Срба убијено,
280.000 Срба протерано,
13.000 објеката уништено,
352 трговине уништене,
25.000 кућа уништено,
410 радњи уништено,
78 цркава уништено,
96 музеја уништено,
181 гробље уништено,
920 споменика уништено,
52 домова здравља уништено,
сви индустријски погони уништени…
За овај злочин, нико није кажњен, напротив. Хрватски генерали Младен Маркач и Анте Готовина су у првостепеној пресуди изреченој 15. априла 2011. године у Хашком трибуналу осуђени на 18, односно 24 године затвора. Да би 16. новембра 2012. године у другостепеној пресуди Хашког трибунала ослобођени свих оптужби. Занимљиво је и то да нико од хрватског војног и државног руководства: Јанко Бобетко, Фрањо Туђман, Гојко Шушак, Звонимир Черевенко… нису дочекали суђење или чак нису ни оптужени, пред Хашким Судом.
У овом рату (1991-1995.) Хрвати стицајем околности нису убили преко милион Срба, али методи обрачуна са старим и немоћним, или са заробљеним српским борцима, били су исти као и у оном претходном рату, препуни нечувене суровости.
Док Срби оплакују страдале и прогнане у „Олуји“, Хрватска 5. августа слави Дан победе.
У Хрватској се наредна три дана обележава Дан победе, Домовинске захвалности и Дан бранитеља низом манифестација и песмом. Централна прослава је у Книну. Док председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић је пре неки дан изјавила да би желела да оде на концерт Марка Перковића Томпсона у Сплиту.
Срамна Црна Гора и мологорска власт све више тоне у антисрпску хистерију. Црна Гора ће и овог 4. августа другу годину заредом, послати свог војног аташеа у Книн на прославу усташког геноцида над Србима!
У Србији и Републици Српској 5. август је проглашен за Дан сјећања за жртве „Олује“. Тог дана се иде у цркву и пале свеће за жртве „Олује“.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.