Референдум: Аутократе које не смију на провјеру воље народа!

Политика0

Демократија. Ријеч која која се налази и идеолошки одређује водећу странку у Црној Гори, која је уједно и главни (ако не и једини) носилац власти, а истовремено и ријеч која најчешће, неколико пута по обраћању, склизне низ усне премијера Србије. И појам на који су обојица поносни, ако се изузму или занемаре спорадична пребијања посланика, неистомишљеника, хапшења новинара, опонената и оних који се дрзну да мисле другачије. У својој бити, представља, веома једноставно и директно – владавину народа.

С тога се, просјечном грађанину, по глави врзма веома једноставно питање: због чега Мило Ђукановић у складу са називом сопствене партије и у духу сопствене агенде, не смије да одлуку о чланству у НАТО-у подвргне истој тој вољи народа, и истовремено, зашто Александар Вучић не смије пред грађане да постави питање да ли су за пут ка ЕУ или не? Како и зашто долази до момента када двојица најагилнијих промотера демократије на Балкану, бјеже од исте, истовремено газећи сопствене принципе и држећи се оне Лујовске „држава, то сам ја“ и како они који се куну у вољу грађана бјеже од исте, игноришући је, или још горе, у Вучићевом случају, називајући неистомишљенике идиотима?

Чак ни Мило не би могао намјестити референдум

Уредник „Правде“ и политички аналитичар Игор Маринковић, вјерује да Ђукановић не смије да распише референдум, јер упркос „изборним махинацијама којима је склон, не би успио да прекроји изборну вољу“.

„Сигуран сам да би народ у толикој мјери гласао против НАТО пакта, да ти резултати не би могли да буду намјештени, чак и од стране Ђукановића и то је главни разлог зашто тај референдум никада неће бити организован“, каже Маринковић за ИН4С и додаје да је ситуација у Србији другачија, јер би уз кампању и закулисане радње СНС могао доћи до већине.

Marinkovic

„Међутим, имајући у виду ситуацију у опозицији и недостатку озбиљног фактора, нема шансе да их било ко присили да тај референдум распишу. Ипак, сигуран сам да Вучић не желе да ризикује“, каже Маринковић.

Млади у Србији би били против ЕУ, Ђукановић не смије на референдум

Уредник „Недељника“ Марко Прелевић вјерује да би, уз СНС машинерију и озбиљну кампњау, успио да обезбиједи већину за интеграције ЕУ, а да би притом могао рачунати и на подршку опозиције, односно такозване „грађанске опције“.

„Референдум у Србији би вјероватно глатко прошао, с тим што би, насупрот овом британском, добар дио младих био против ЕУ, а старији, уплашени и сиромашнији слој гласао би онако како му кажу медији. Иронија је што би управо гласачи СНС заокруживали ЕУ иако је већина њих интимно ближа некој другој, источнијој опцији, али иронија и јесте рефрен српске политичке сцене“, каже Прелевић за наш портал.

Он вјерује да би опозиција кампању базирала на кокетирању са Московом и подилазила најнижим поривима, играјући на карту избјеглица, јер за разлику од Лондона, пријетња о отимању послова не иде у земљи у којој нема послова.

„Ипак, антиЕУ опција би била „удављена“ оркестрираном кампањом“, каже Прелевић. Када је у питању Црна Гора, он вјерује да Ђукановић не смије на референдум, јер истраживања која су му доступна показују да не „има макар промил више подршке“.

„Ђукановић има више искуства од Вучића у тестирању „народне воље“ и опипавању пулса баш онда када народ продише онда како њему одговора. Он никада не улази у битке које неће добити, што је квалитет који Вучић покушава да копира, некада са мање, некада са више успјеха. Да је убијеђен у успјех, он не би презао од „популарне потврде“ своје политике“. Уосталом, можете ли замислити како Ђукановић иде стопама Дејвида Камерома и подноси оставку дан након што његова опција изгуби, скрушено кршећи прсте пред блицевима фоторепортера испред зграде Владе? Било би то, без сумње, веће чудо од онога што се десило у Уједињеном Краљевству 23. јуна“, каже Прелевић.

Милови заштитници незадовољни резултатима у Британији

Члан главног одбора Демократске странке Србије Марко Танчик сматра да центри моћи у Европи који штите и 25 година одржавају Ђукановића на власти, нису срећни резултати референдума у Британији и чињеницом да се „у Европи појавила искра слободе“.

„Власт у Црној Гори можда није отишла толико далеко као Вучић да сопствене грађане назива „идиоте“, али свакако из ситносопственичких интереса није за демократско изјашњавање грађана на рефрендуму. Познато је да у Црној Гори више од двије деценије власти иста гарнитура људи, којој опстанак на власти одговарају баш они центри моћи који су најмање задовољни резултатима референдума“, каже Танчик за ИН4С.

Tancik

Када је у питању право грађана Србије да кажу јесу ли или нису за пут ка Бриселу, Танчик напомиње да је Вучић данашњим изјавама показао да се боји воље народа.

„Изјавом да „Влада најбоље зна шта је добро за грађане“ и да „референдум не долази у обзир“, није показао само елементарно непоштовање слободе изражавања грађана као једне од основних тековина демократије, него и страх од реакције сопственог народа, поготово у свијетлу новонасталих околности послије британске одлуке Суверенистички покерти широм Европе додатно ће јачати након овог референдума и то даје наду да ће народ у Србији моћи да се одупре погубном путу у губитак државности, националног идентитета и да ће смоћи снаге да казне оне који га безалтернативно тим путем води“, закључује Танчик.

Слично размишља и предсједник „Завјетника“, Стефан Стаменковски, који каже да референдум, за разлику од избора, не оставља простора за много демагогије и манипулације, јер питање „да или не“, искључује могућност кандидовања мање битних тема и бацања прашине у очи.

Stamenkovski

„Увјерен сам да би у случају постављања питања о даљем наставку интеграција, већински део бирача Вучића показао изразито евроспектичан став. Према свим истраживањима, противника сарадње са НАТО у Србији има више од 82 посто, а слично је и у Црној Гори. Еврофанатизам би био потпуно поражен, упркос свим медијским манипулацијама и методама преиначавања резултата. Референдум је суштински инструмент демократског одлучивања, али очигледно од њега зазиру премијери Србије и Црне Горе, јер би резултати донијели неминовну промјену спољне политике“, каже Стаменовски за ИН4С.

ИЗВОР: in4s.net

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.