Акцијом српске полиције на данашњи дан, као одговор на терористичке нападе, почео рат на КиМ

Друштво0
Јутро 5. марта 1998. године многи нису препознали као такво али је оно било свакако дуго провоцирани догађај неопходан за избијање масовних сукоба и рата у јужној српској покрајини.

#Kosovo #Metohija #Srbija #Šiptari #Separatizam #Rat #Teroristi #Prekaze #Drenica

Терориста Јашари са братом и још једним саборцем

Овај датум не само што није тако далек историсјки, већ и што је део најзначајнијих догађаја српске данашњице, пао је у заборав. Међутим, КМ Новине су пре неколико година о томе написале обиман текст (веза до пуног текста се налази у дну стране), са доста неопходних детаља, након чега су и други медији преузели и од тада редовно објављују на данашњи дан. Иако без потписивања редакције КМ новина и аутора који су уложили значајан труд да почетак и разлози рата на Косову и Метохији не падну у заборав или буду искривљени, ми се поносимо чињеницом да смо макар део српског колективног сећања обновили и сачували. У наставку се подсетите како је све изгледало.

Тог јутра група терориста напада полицијску патролу у селу Лауша. Рањавају два полицајца након чега полиција креће у потеру ка Доњем и Горњем Преказу у реону Дренице. Овим је почео рат на Косову и Метохији.

У оквиру акције нападнута је махала у селу Доње Преказе у којој се налазило седиште терористичке групе Јашари. Током акције полиције, лидер ОВК Адем Јашари, његов брат Хамез Јашари као и већина припадника терористичке групе, Јашари убијени су са члановима породице који су одбили или од ове двојице били спречени да се предају.

Ово није био први сукоб терористичке групе Адема Јашарија и српских снага безбедности.

Први пут је Адем јашари опкољен у селу Преказу 30. децембра 1991. године од стране припадника службе Државне безбедности. Разлог су биле Јашаријеве активне везе са албанским војним сектором и његови чести боравци У Албанији зарад обављања тренинга и обуке за терористичке акције. Тада је успео да се извуче из обруча након чега је су уследиле акције и напади на српску полицију. Та група је била главни носилац тероризма на Косову и Метохији од 1992. до 1997. године и имали су директну помоћ и подршку власти у Албанији.

Терористи Јашаријеве групе с почетка су нападали попут качака и балиста. Из заседа и када би били знатно бројнији а касније су су почели да користе савременије терористичке методе. Због тога су у Окружном суду у Приштини на по 20 година затвора осуђени Адем Јашари и његова група, а на 10 година је осуђен и Хашим Тачи.

Првооптужени је био Бесим Рама, који је на саслушању признао да је учествовао „само“ у нападу на патролу милиције у насељу Шипоље на путу Косовска Митровица- Пећ 17. јуна 1997. када је у службеним колима убијен милиционер Предраг Ђорђевић, а тешко рањен његов колега Зоран Вукојичић.

Описујући тај напад он је признао да је на патролу милиције пуцао из аутомата, заједно са Адемом Јашаријем који је пуцао из своје снајперске пушке.

– Адем Јашари ме преварио. Позвао ме да те вечери идемо у кафану и да понесем аутомат. Када смо колима изашли на асфалтни пут, схватио сам да не идем у кафану, и успротивио сам се. Јашари ми је рекао да ћемо други пут отићи у кафану, а сада да се иде у једну акцију. Мислио сам да одустанем, али сам се уплашио, па сам морао да пристанем – испричао је на суду Бесим Рама.

Како су се даље одвијале и организовале терористичке активности, колик оје жртава падало само због нсловесвних саопштења сепаратиста и више о крвавом путу који је Србију довео на мету НАТО агресора годину дана касније а над народом извршен Погром, прочитајте опширније у нашем тексту објављеном поводом овог датума кликом на ОВУ СТРАНУ.

КМН